HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

SZIGORÚAN SZABÁLYOZZÁK, HOGY KI MIT ÁRUSÍTHAT CSÍKSZEREDA KÖZTERÜLETEIN

szekelyhon.ro


A termékek és szolgáltatások értékesítésére hiánypótló szabályzója lett Csíkszeredának, amely kimondja, hogy a kereskedők a város milyen helyszínein mit árusíthatnak. Kibővítették azoknak a közterületeknek a listáját, amelyeken kereskedelmi tevékenység folytatható.

Csíkszereda nem rendelkezett korábban egy általános kereskedelmi szabályzóval a város területén történő értékesítésre vonatkozóan, ezért a legtöbben az egyetlen engedélyezett helyszínen, a zöldségpiacon árusították az eladásra szánt javaikat.

Mások azonban engedély nélkül ott pakolták ki termékeiket, ahol éppen kedvük tartotta. Ezért nagy szükség volt egy átláthatóbb, egységes előírás-csomagra, amely szigorúan szabályozza, hogy ki, milyen engedéllyel, hol és mit árusíthat a megyeszékhelyen. A szabályzó elkészült, a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén pedig el is fogadta azt. A részletekről Veres Csabát, a városháza városellenőrzési és kényszervégrehajtó irodájának vezetőjét kérdeztük. Mint megtudtuk, a szabályzóban három kategóriára osztották az engedélyeket: az első a működési engedély, ezt azoknak a kereskedelmi egységeknek bocsátja ki az önkormányzat, amelyek a közélelmezésben érdekeltek (vendéglők, bárok). Az engedély egy évre szól, és minden évben meg kell újítani; a második kategóriát a kereskedelmi engedély képezi: ez rövid időre szól, és a város közterületein történő kereskedelmi tevékenységre vonatkozik. Ez az engedély 30 vagy 40 lejbe kerül, a kereskedőknek pedig egy területfoglalási díjat is ki kell fizetniük, ami 15 lejt jelent négyzetméterenként; a harmadik engedély-típus a működési megállapodás, ezt azok számára állítják ki, akik nem termékeket szeretnének árusítani, hanem szolgáltatásokat kívánnak nyújtani a város területén (ilyen például a cirkusz, az autókiállítás, a termékbemutató vagy egy játszópark). Utóbbi kategóriában garanciapénz fizetése is szükséges, amelyet a kereskedők végül visszakapnak, ha betartják a szerződés feltételeit (a cirkuszok például nem hagynak hátra szemetet a rendelkezésükre bocsátott területen). A garanciapénz értéke 300 és 700 lej között változik.

Mindemellett a szabályzó legjelentősebb újdonsága azoknak a közterületeknek a kibővítése, amelyeken kereskedelmi engedéllyel árusítani lehet. A cél az volt, hogy „kiszakítsák” a zöldségpiacról a kereskedelmi tevékenységet, nyitni szerettek volna a város többi helyszíne felé is, hogy nagyobb felület álljon a kereskedők rendelkezésére, illetve a lakók is nagyobb és átláthatóbb területen vásárolhassanak. A város közterületein többek között a következő termékek árusíthatók: könyvek, pékipari termékek, hot-dog, pattogatott kukorica, vattacukor, fagylalt, üdítő, kávé, tea, virágok, zöldségek, gyümölcsök, márciuskák, képeslapok és egyéb, ünnepekhez kötődő termékek. A szabályzó értelmében ezek árusítása a város kilenc helyszínen megengedett: a Majláth Gusztáv Károly téren és a Tulipán üzlet Petőfi Sándor utca felőli sarkán, a promenádon (Temesvári sugárút); a piaccsarnok Piac utca felőli oldalán; a Szentlélek utcai piacon; az Óceán üzlettel szembeni zöldövezeten (Temesvári sugárút); a Szabadság-téren (csak fagylalt, üdítő és péksütemény); a Vár-téren (csak fagylalt, üdítő és péksütemény); a központi parkban (csak fagylalt); a Vákár Lajos Műjégpálya előtti téren. Az új szabályzót egyébként már élesben is kipróbálták, hiszen mindenszentek és halottak napja előtt a promenád vásárasztalait is a virágárusok rendelkezésére bocsátotta az önkormányzat, így megelőzve a korábbi években tapasztalt zsúfoltságot a piacon. 

Iszlai Katalin

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA