HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

A MEGTIZEDELT ERDÉLYI ÉRTELMISÉGIEKRE, 1956 HŐSEIRE EMLÉKEZTEK CSÍKSZEREDÁBAN

szekelyhon.ro


Az orosz lánctalpak eltiporták a magyar forradalmat, de mi még mindig itt vagyunk, mert ez a magyar, székely nép mindig ki tudott állni a szabadságáért – jelentette ki Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere az 1956-os forradalom 62. évfordulóján tartott megemlékező ünnepségen Csíkszeredában.

A csíkszeredai Kalász lakótelepi temetőnél 20 évvel ezelőtt állíttatott kopjafát a Németh Géza Egyesület, valamint a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetsége. Ennél az emlékműnél tartanak minden évben megemlékező ünnepséget október 23-án az 1956-os forradalom hősei tiszteletére. Kelemen Csongor, az ’56-os Vitézi Rend törzskapitánya a kopjafánál tartott megemlékezésen kedden elmondta, öröm az számukra, hogy sokan fontosnak tartották együtt emlékezni arra az „óriási összefogásra, ami 1956-ban történt, ami ezt a kis magyar népet szembe vitte a kommunista világ kényszerével és az akkori világ egyik legnagyobb katonai halalmával, a szovjet hadsereggel”.

Hozzátette: habár ezt a forradalmat leverték, az olyan „léket vágott a hatalom alapjaiba”, hogy végül a szovjet világ és a kommunista hatalom is elbukott. Arról is beszélt, hogy nagy jelentősége van annak, hogy sokan részt vesznek a megemlékező ünnepségen, mert ez azt jelenti, hogy egyre többen megértik, 1956 hősei megérdemlik a kegyelet koszorúit.

„Emlékezünk és ünnepelünk is egyben. Ünnepeljük a bátorságot, amellyel a magyar nép az »asztalra csapott és azt mondta elég volt«, és szembeszállt a túlerőben lévő szovjet haderővel” – emelte ki ünnepi beszédében Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere. A szabadságharc leverését megtorlás követte, amely átgyűrűzött Erdélybe is. „A román hatalom kihasználta a helyzetet és rendcsinálás címén megtizedelte a szabadon gondolkodó erdélyi értelmiséget. Az orosz lánctalpak eltiporták a magyar forradalmat, de mi még mindig itt vagyunk, mert ez a magyar, székely nép mindig ki tudott állni a szabadságáért – fogalmazta meg ünnepi gondolatait az alpolgármester.

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt részéről arról beszélt, ma már a megmaradásért másképp kell harcolni, mint 1956-ban, amikor a tizen-huszonéves fiatalok Molotov-koktélokkal szálltak szembe a szovjet tankokkal, mert ma már nem kell a „bőrünket vásárra vigyük”. Hozzátette, azonban egyvalami nem változott azóta sem, éspedig az, hogy együtt kell harcolni és győzni.  A megemlékező ünnepségen beszédet mondott még Nagy Benedek, volt politikai fogoly, szavalt Szilágyi Árpád, a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetségének elnöke, valamint Iochom Zsolt. A rendezvényen a közös imát Darvas Kozma József római katolikus plébános és Solymosi Alpár unitárius lelkész vezette. A koszorúzást megelőzően az 1956-os Magyar Nemzetőrség parancsnoka, vitéz Dömötör Tibor Zoltán által kiállított emléklapokat adtak át többek között a börtönviselt ötvenhatosoknak, a város néhány elöljárójának, valamint több helyi iskola igazgatójának.

Barabás Hajnal

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA