HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

A SZOBOSZLAY-PER ELŐZMÉNYEIT ÉS KÖVETKEZMÉNYEIT IDÉZTÉK FEL

szekelyhon.ro


Két helyszínen tartottak ünnepséget az 1956-os forradalom 62. évfordulóján Csíkszeredában: míg délelőtt a Kalász lakótelepi temető előtti kopjafánál helyezték el a kegyelet koszorúit, délután a Gloria Victis emlékműnél hajtottak fejet a szabadságharcosok emléke előtt.

A délelőtt kezdődött ünnepségsorozat délután az 1956-os téren, a Gloria Victis emlékműnél folytatódott.

A szavalatokat követően felszólalt Kis Miklós, a magyar Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki úgy fogalmazott, „a magyarok szabadságvágya elpusztíthatatlan, a szabadság pedig hatalmas ajándék, meg kell tudni védeni a hétköznapokban is”.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felszólalásában kiemelte, nem lehet megkerülni a kérdést, hogy menni vagy maradni. 1956-ban sokaknak volt ez dilemmája, hiszen az álomkép odalett, és következett a megtorlás. Az elmúlt évtizedekben a németajkúak elmentek az országból, de mi itt vagyunk, mert van, amiből táplálkoznunk, itt ég bennünk a pesti srácok tüze, bennünk forr 1956 és1848 katarzisa. „Mi tudjuk, miért maradunk itt. Ezt nyújtotta nekünk 1956. Ettől voltunk, vagyunk és leszünk mások” – tette hozzá a városvezető.   A rendezvényen a Márton Áron Főgimnázium diákjai idézték fel a Szoboszlay-per eseményeit és következményeit.

A főgimnázium tanulóinak előadását követően az ünnepség koszorúzással és himnuszénekléssel zárult.

 

Barabás Hajnal

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA