HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

PÁLYAUDVAR LESZ A CSÍKSZEREDAI BUSZÁLLOMÁSBÓL

szekelyhon.ro


Jelentősen átalakul a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás, amennyiben a tervbe vett, európai uniós támogatással elképzelt fejlesztések megvalósulnak. A távolsági buszok nem parkolhatnak az új létesítményben, csak a városi tömegközlekedés járművei, és forgalmi változásokra is kell készülni.

Nem lesz többé állomáshely, ahol folyamatosan parkolhatnak a távolsági buszjáratokat üzemeltető cégek járművei, hanem csak indulási és érkezési oldal, ahol a buszok felveszik, illetve leteszik az utasokat, majd továbbhaladnak – ez az egyik legfontosabb változás a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás tervezett átalakítását illetően. Ha elkészül, a létesítményre jobban illik majd a buszpályaudvar megnevezés, mint a most használt állomás.

Két részre osztják Véglegesítés előtt áll a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás felújításához, átépítéséhez készült legújabb megvalósíthatósági tanulmány, amellyel a Regionális Operatív Program keretében a megyeszékhelyek számára európai uniós alapból biztosított célirányos támogatásért pályázik idén a város. Mint Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester kérdésünkre ismertette, a terv szerint két részre oszlik majd az állomás területe, az egyik rész a városi buszjáratok számára lesz fenntartva, és ott lesz ezek végállomása is, számukra a Hargita utca irányából biztosítják a ki- és behajtást.

A másik részen a távolsági autóbuszok kapnak helyet, amelyek a Brassói útról térhetnek be a kijelölt beállóhelyekre, ahol az utasok leszállnak, kissé távolabb, az indulási oldalon pedig az utasfelvétel történik. Külön helyük lesz a nemzetközi járatoknak, és lesz egy tranzitzóna is, ahová a városon csak áthaladó távolsági buszok állhatnak be.

Födött peronokat alakítanak ki, a közvetlen környezet is jelentősen megváltozik az átalakítással – magyarázta a polgármester. Hosszabb várakozásra, parkolásra a távolsági buszjáratok járműveinek itt nem lesz lehetőségük, ezt a helyet máshol kell kijelölni – tudtuk meg. Ráduly szerint a távolsági buszok parkolásának megoldása még hátravan, de van még két év, ezalatt megtalálják a megfelelő helyet. Forgalmi változások Forgalmi változtatásokat is terveznek az átalakítás során, így például a buszállomást keletről határoló Villanytelep utca kétirányú közlekedése ismét egyirányúvá változik, úgy, hogy csak a Mérleg utcától a Hargita utcai körforgalomig tartó szakasza lesz járható.

A buszállomásra a mostani Villanytelep utcából lehet majd behajtani, a Brassói úti csatlakozásnál épült körforgalomtól indulva. Az állomásépületről az a döntés született, hogy jelenlegi formájában megmarad – ismertette Ráduly, aki úgy értékelt, hogy nincs értelme ledózerolni, és újat építeni helyette. Igaz, az elképzeléseknek korlátokat szabott az épület, de a gazdasági szempontokból, és az kivitelezéshez szükséges idő miatt határoztak úgy, hogy marad ott, ahol van, kissé átalakítva, és korszerűsítve – tudtuk meg.

 

Kovács Attila

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA