HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÚJBÓL KORLÁTOZNÁK A BEHAJTÁST A CSÍKSZEREDAI SÉTÁLÓUTCÁBA

szekelyhon.ro


Több éve már nincs, de visszatérhet a behajtásgátlás a csíkszeredai Lejtő utcába, amely a Petőfi Sándor utca alsó, sétálóutcává alakított részéhez csatlakozik. Nemcsak földbe süllyeszthető oszlop lehet ismét, hanem sorompó is, ha megtörténik a felújítás.

Rövid, keskeny, de igen fontos utca Csíkszereda központjában a Lejtő utca – ezt használja a legtöbb gépjárművezető, hogy a Jegenyék utca irányából bejusson a Petőfi Sándor utca gyalogosoknak fenntartott szakaszára. Nemcsak az üzletekbe, vendéglátóhelyekre árut szállító autók veszik igénybe ezt a lehetőséget, hanem sokan azok közül is, akik megterhelőnek éreznek pár tíz, vagy száz méternyi gyaloglást, ezért a lehető legközelebb parkolnak le a sétálóutcában az általuk felkeresett vendéglátóhelyhez, bolthoz. A Petőfi Sándor utca felújítása után, 2014 elején a helyi önkormányzat egy távvezérlésű, földbe süllyeszthető oszlopot szereltetett fel a Lejtő utca aljába, hogy korlátozzák az autós forgalmat a sétálóutcában. Nem sokáig üzemelt a szerkezet, felszerelése után mintegy három héttel összetörték, a tetejére hajtott rá egy furgon. Noha utána megjavították, a rongálás folytatódott, egy idő után pedig már nem állították helyre, és szerepe megszűnt. A behajtás korlátozásáról viszont nem mondott le a polgármesteri hivatal, ezt vissza szeretnék vezetni, a Lejtő utca felújításával együtt – közölte kérdésünkre Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester. A Lejtő utca felújítása érdekében megvalósíthatósági tanulmány készült, ezt júniusi ülésén el is fogadta az önkormányzati képviselő-testület, de a 613 000 lejre becsült munkálatot idén már nem ütemezték be.

A meredek Lejtő utca egyik problémája, hogy nincs megoldva a csapadékvíz elvezetése, nagyobb esőzéskor pedig az összegyűlt víz a Petőfi utcába ömlik, hordalékot, kavicsot is szállítva. A felújítás során esővíz-elvezető hálózat kiépítésére van szükség, illetve új útburkolatra, de a megvalósíthatósági tanulmány a gépjármű-forgalom korlátozását is magába foglalja. Az alpolgármester szerint nemcsak a földbe süllyeszthető oszlopot szerelik vissza a Lejtő utca aljába, a felső végén, a Jegenyék utca felől érkezőket egy sorompó állíthatja meg. „A tanulmány nem úgy kezeli a behajtás korlátozásának kérdését, hogy az oszlopot meg kell szüntetni, hanem egy sorompót is szükségesnek tart a felső bejárathoz, kamerákkal együtt” – említette az alpolgármester. Hozzátette, hogy a korlátozást illetően vélhetően a sétálóutcára vonatkozó szabályzat lesz az irányadó, de a Lejtő utca lakóinak is biztosítani kell a közlekedést, ezért a szabályzót módosítani kell majd. Szőke abban bízik, hogy a jövő évi helyi költségvetés tartalmazza majd a kivitelezéshez szükséges összeget is.

Behajtás csak feltételekkel

A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület 2014-ben elfogadott 176-os számú határozata szabályozza a gépjárművek behajtását a Petőfi Sándor utcába, ennek értelmében az utcába csak engedéllyel rendelkező, 3,5 tonnánál kisebb összsúlyú járművel lehet behajtani, munkanapokon reggel öt és délelőtt tíz óra között, azzal a kikötéssel, hogy legkésőbb tíz óráig a járműveknek el kell hagyniuk a sétálóövezetet. Kivételt képeznek azok a magán- és jogi személyek, akiknek lakhelyük vagy székhelyük az utcában található, ők állandó belépőt igényelhettek a városházától, azzal a feltétellel, hogy nem az utcában, hanem az udvarukban parkolnak autóikkal.

 

Kovács Attila

Forrás: www. szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA