HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

KÜLÖNLEGES ALAPOZÁSRA VAN SZÜKSÉG CSÍKSZEREDA ÉSZAK-DÉL IRÁNYÚ ELKERÜLŐ ÚTJÁNÁL

szekelyhon.ro


Le kell zárni a közbeszerzési eljárást, és utána kezdődhet el Csíkszeredában a vasúti felüljáró hídtól a vasútvonal mentén a Rét utcáig vezető új elkerülő út építése. Várhatóan tavasszal látnak munkához.

Több cég is nyújtott be ajánlatot az észak-dél irányú elkerülő út kivitelezésére, ezek kiértékelése, pontosítása még folyamatban van – tudtuk meg Szőke Domokostól. Csíkszereda alpolgármestere szerint a következő lépés a közbeszerzési eljárás során az eredményhirdetés lesz, majd, ha nem érkezik óvás a törvényes határidő lejártáig, lehet aláírni a kivitelezési szerződést.

A szerződéskötés után egyeztetnek az ütemezésről a megbízott céggel, ezt követően lehet majd munkához látni. Mivel az időjárás egyre kevésbé teszi lehetővé az ilyen munkavégzést, valószínű, hogy ha minden jól halad, akkor is csak előkészítő, az építési területet felszabadító beavatkozásokra lesz lehetőség ebben az évben. Ilyen például a villanyoszlopok áthelyezése. ,,Egy ütemezést kell bemutatnia majd a kivitelezőnek, és annak függvényében lehet, vagy nem idén elkezdeni a munkát” – közölte az alpolgármester, aki úgy értékelt, hogy nagy lépés lenne, ha a kivitelezési szerződést idén aláírnák.

Csíkszereda a PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos programból jelentős összeget, 14,8 millió lejt használhat fel utólagos elszámolással a költségek fedezésére. Az új útszakasz építése a számítások szerint több mint 16 millió lejbe kerül, a város önrészként 1,5 millió lejjel járul hozzá. Különleges alapozásra van szükség, a tőzeges, lápos terület miatt a tervező jelentős szakaszon geotextília, illetve georácsnak nevezett műanyag háló és tört kő alkalmazását írta elő – ez a megoldás egynegyedét jelenti annak a költségnek, amellyel az útalap teljes cseréje járna. Az előzetes tervek szerint első évben csak makadámburkolatot kapna az út, amelynek először a teherbírását kell kipróbálni az áthaladó forgalommal. Mivel az 1,2 kilométer hosszúságú elkerülő út nyomvonala magánterületeken vezetett át, összesen 40 887 négyzetméternyi terület kisajátítására volt szükség az érintett övezetben.

Az új útszakasz a felüljáró híd alatt átvezető Brassói út leágazásaként a vasúti sínek mellett vezet majd a Rét utcáig, kapcsolatot teremtve a taplocai elkerülő úttal, biztosítva azt is, hogy a Székelyudvarhely irányából Brassó felé, illetve ellenkező irányba tartó átmenő- és teherforgalom a vasúti felüljárót elkerülve haladjon át a városon.

Kovács Attila

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA