HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TANASĂ MÁR A BANNEREKET IS ZÁSZLÓKNAK LÁTJA

szekelyhon.ro


A csíkszeredai városháza tanácsterméből a kényszerűségből eltávolított magyar, székely, illetve városzászlók helyett elhelyezett kihúzható (roll-up) bannereket is el akarja tüntetni a Dan Tanasă vezette egyesület, emiatt is pert kezdeményeztek.


Majdnem két éve, 2016 novemberében távolították el a csíkszeredai városháza tanácsterméből a magyar, a székely, illetve a városzászlókat, miután a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által kezdeményezett közigazgatási per során jogerős ítélet kötelezte erre a városvezetést. Nem sokkal utána, decemberben kihúzható (roll-up) bannereken tértek vissza a magyar és székely jelképek a terembe,  és azóta is ott vannak.

Nem lehet tudni, meddig, mert az ADEC újabb pert indított, azt kérve a bíróságtól, hogy a jelképek ilyen módon se maradhassanak. Az egyesület által benyújtott keresetlevél másolatát a Hargita Megyei Törvényszéktől kaptuk meg, ebből kiderül, hogy az általuk törvénytelennek tartott bannerek miatt az ADEC idén májusban panasszal élt a polgármesternél, kérve ezek eltávolítását, ám erre elutasító választ kapott. A panaszos megemlíti a korábbi jogerős ítéletet is, amelynek alapján a zászlókat eltávolították, és úgy értékeli, hogy Csíkszereda polgármestere egy olyan trükkhöz folyamodott, amellyel megpróbálta figyelmen kívül hagyni a jogerős ítélet által előírt kötelezettségeit, és törvénytelenül helyezett el egyes jelképeket a román állam egyik közintézményében.

A keresetlevél szerint az alperesnek nemcsak a zászlók kitűzését szabályozó 1994-ből származó 75-ös törvény, vagy a 2001-ből származó 1157-es kormányhatározat betűjét kötelező betartani, hanem a jogszabályok szellemét is, és ezek a bannerek valójában országok, illetve Romániában jogszerűen be nem jegyzett egyesületek zászlói. Ezzel pedig törvényt sértenek – áll a keresetlevélben. A pert augusztus végén kezdeményezte az egyesület, tárgyalás még nem volt. Füleki Zoltán alpolgármester kérdésünkre a bannerekről azt mondta, kiállítási darabokról van szó, amelyek háromszög alakúak, és különböző információkat szolgáltatnak Székelyföldről, Csíkszereda város alapító okiratairól, és az 1956-os magyar forradalom csíkszeredai és székelyföldi személyiségeiről. , Azt mondom, mindennek van határa. Akkor már a múzeumból is ki kell dobni mindent? Pert lehet indítani, de remélem, hogy az igazságszolgáltatásnak legalább van annyi gerince, hogy észrevegye a különbséget. Mert ha nem, akkor nincs amiről beszélni, akkor bármit lehet – értékelt Füleki. Az egyesület által indított perek következményeként Csíkszeredában nemcsak a városháza tanácsterméből kellett eltávolítani a vitatott zászlókat, hanem az épület homlokzatáról, és a Városi Művelődési Házhoz közeli zászlórúdról is le kellett venni a székely lobogót, és a város zászlaját. Ugyanakkor a Városháza feliratot is el kellett távolítani a homlokzatáról.

 

Kovács Attila

Forrás:  www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA