HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ELINDÍTOTTÁK AZ ELJÁRÁST CSÍKSZEREDA CÍMERÉNEK HIVATALOSÍTÁSÁHOZ

szekelyhon.ro


Újra elfogadták Csíkszereda címertervezetét a helyi önkormányzati képviselők. Ám azt a kormánynak is jóvá kell hagynia, hogy az önkormányzat hivatalosan is használhassa a megyeszékhely címerét a különböző okmányokon és hivatalos dokumentumokon.

Csíkszereda címertervezetét 2009-ben fogadta el először, majd 2013-ban módosította a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület. Így elindították az eljárást a város címerének hivatalosításához, és benyújtották a kormányhoz elfogadásra. A kormányfőtitkárságtól nemrég érkezett visszajelzés, amelyben kiegészítéseket kértek. Wohlfart Rudolf, Csíkszereda jegyzője érdeklődésünkre elmondta, a határozattervezet meghirdetési eljárásáról, illetve a címer leírásában eszközölt módosításokról kértek dokumentumokat.

Tekintettel arra, hogy nem tudták bizonyítani, hogy a közel 10 évvel ezelőtti határozat az elfogadását megelőzően a nyilvánosság számára is elérhető helyen ki volt függesztve, ezért a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület pénteki ülésén újra elfogadta a címertervezetet, miután, betartva a jogszabályi előírásokat, 30 nappal az elfogadás előtt kifüggesztették a városházán, illetve meghirdették a város honlapján is. A tervezetet a meghirdetési eljárás jegyzőkönyvével együtt újra elküldjük a kormányhoz, és ha jóváhagyják egy határozattal, akkor hivatalosan is lehet majd használni a címert a városházi dokumentumokon – magyarázta a jegyző.

 

A címerről

A mostani határozatban gyakorlatilag nem módosítottak a Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus által 2009-ben készített címertervezeten, csupán a várostörténeti leírást, valamint a címer leírását és a heraldikai elemek jelentésének magyarázatát egészítették ki. A címertervezet két változatban készült el, mindkettő egy ezüst alapú gótikus címerpajzsban egy aszimmetrikus szívből kinövő három kék nefelejcset ábrázoló rajzolat. Viszont abban már különböznek, hogy az egyiken szerepel egy hétbástyás koronafal, a másikon nem. A címertervezet egyébként Csíkszereda város korábbi címere alapján készült el, a koronafal pedig Csíkszereda megyeszékhelyi, megyei jogú városi rangját jelzi.

 

Barabás Hajnal

Forrás:  www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA