HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

FELÚJÍTÁSRA VÁRÓ UTCÁK ZSÖGÖDBEN


Csíkszereda zsögödi részén komoly útfelújítás kezdődhet idén, ha a városi önkormányzati képviselő-testület egyetért a Szász Endre utca feljavításával, és az ehhez szükséges pénz rendelkezésre áll a költségvetésben. A Zsögödi Nagy Imre utca esetében is készült megvalósíthatósági tanulmány.

A Szász Endre utca felújítása tavaly év elején is napirenden volt, de akkor nem került be a prioritást élvező munkálatok közé, így a 2012-es költségvetésben nem különítettek el erre pénzt. Elkészült viszont a felújításhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmány, amely 3,3 millió lejben határozta meg az elvégzendő munkálatok összességének értékét, és ezt az önkormányzati képviselő-testület elfogadta. A kivitelezési terv is kész van.

Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre azt mondta, jó esély van arra, hogy a felújítás idén megtörténjen, ha erről pozitív döntés születik, akkor versenytárgyalást kell kiírni a kivitelezés érdekében. Az utcában az úttest új alapozást és burkolatot kaphat, esővízcsatorna, új járdák, biciklisáv, közvilágítás és zöldövezet készülhet, parkolóhelyeket is kialakítanak. A szennyvízcsatorna-rendszer korszerűsítése attól függ, hogy az utca felásásakor milyen állapotban találják ezt – közölte Szőke.

A Zsögödi Nagy Imre utca következik

A Szász Endre utcához kapcsolódó Zsögödi Nagy Imre utca felújításáról szóló megvalósíthatósági tanulmányt tavaly decemberben fogadta el a helyi önkormányzati képviselő-testület. Az alpolgármester szerint ennek a beruházásnak a megkezdése attól függ, mikor történik meg a zsögödi szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése az uniós támogatást élvező regionális víz- és csatornarendszer-felújítási projekt keretében, mert a két munkát párhuzamosan szeretnék végezni.

Ha idén erre lehetőség lesz, meg  szeretnék kezdeni, ezért Szőke úgy véli, a tervezéshez szükséges pénz mellett egy kisebb, a kivitelezésre szánt összeget is jó lenne befoglalni a költségvetésbe. A Zsögödi Nagy Imre utca felújításáról készült megvalósíthatósági tanulmány szerint ez a munkálat, amely a Szász Endre utcához hasonló elemeket tartalmaz, kiegészülne egy útkereszteződés elkészítésével, amely a város szélén, a Brassói úttal és az 578-as számú európai úttal való találkozási pontnál készülhet el. A tanulmány tízmillió lejben jelölte meg az erre fordítható összeget.

Hosszú távú terv: egy másik körforgalom és elkerülő út

Szintén a tanulmány része egy körforgalom kialakítása a Zsögödi Nagy Imre utcában, az országos útügyi társaság kirendeltsége melletti kereszteződésben, ahol jelenleg csak a városközpont irányából közlekedő autók hajthatnak le a Brassói útra, az ellenkező irányból érkezők számára ez nem lehetséges. Itt a körforgalomra azért is szükség van az alpolgármester szerint, mert egy olyan útszakasz megépítése is szerepel a távlati elképzelésekben, amely a körforgalomból indulva a kórház mellett elhaladva a Suta domb irányába tartana, és csatlakozhatna a Csíkszentlélekre vezető megyei úthoz, onnan eljutna Somlyón a Szék útjáig, majd Taplocára.

Ez egy elkerülő út lenne, és így tehermentesíthetnék a Testvériség sugárutat is a nehéz gépjárművek áthaladásától. A megvalósíthatósági tanulmány ennek a körforgalomnak a kialakítására 4 millió lejt irányzott elő, de ez a csomópont az utca felújítása során nem épül meg, csak hosszú távú tervként szerepel.

 

Kovács Attila

 

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA