HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

IDÉN IS MEGEMLÉKEZTEK A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAIRÓL


A Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetsége szervezésében tartott ünnepségen idézték fel a kommunista diktatúra áldozatainak és üldözöttjeinek emlékét március 9-én, hétfőn Csíkszeredában.

A romániai politikai üldözöttek és meghurcoltak emléknapján a Promenádon lévő emlékműnél Kelemen Csongor és Nagy Benedek köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, majd Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja szólalt fel.

A konzul beszédét követően Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán kapott szót. Elöljáróban megköszönte a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetségének azt a szolgálatot, amit a városért és a régióért tesz a szervezet. Elmélkedésében a polgármester kifejtette, hogy a meghurcoltak sok tanulsággal szolgálnak, hiszen olyan időszakban kellett helytállniuk, amikor a világot megváltoztatni akarók mindent megtettek a régi lerombolásáért és egy új létrehozásáért. Véleménye szerint az átélt szenvedések történeteit új módszerekkel a jelen fiataljainak is tovább kellene adni. Nem elég elmesélni, előadásokat tartani, hanem videóanyagokban, a közösségi médiában kell bemutatni a történeteket.

A megemlékezés végén a kegyelet koszorúit és virágait elhelyezték az emlékmű talapzatánál, majd megkoszorúzták a Szentlélek utcai temetőben a csíkszeredai börtönben elhunyt női politikai foglyok emlékművét is.

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA