HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

A HÁZICSOKI SZÍNE

Csíkszeredai Könyvvásár 2019


Sok gyerek volt kíváncsi pénteken délelőtt a házicsoki színére. Na nem a csokoládéra, hanem A házicsoki színe című könyvre, amelyet a Csíkszeredai Könyvvásáron maga a kötet szerzője és illusztrátora, Molnár Krisztina mutatott be.

Egy olyan letűnt világról szól a könyv, amely elsősorban a szerzővel egykorúak, azaz a könyvbemutatón jelenlévő gyerekek szülei számára ismert. S tulajdonképpen ezért is született a könyv, hogy a letűnt idők hangulatába kicsit a gyerekek is „belekóstoljanak”.
Molnár Krisztina elmondta, neki is van egy negyedik osztályos kislánya, és az tűnt fel számára, hogy mennyire mások a mai gyerekek, mások a játékaik, a szórakozásuk. Saját gyerekkoráról mesélgetett néha a lányának, és végül ezekből a történetekből állt össze a könyv.
„Úgy nőttünk fel, hogy nem utazhattunk, mindig vágyni kellett valamire. Fontos volt számomra, hogy ne szépítsem a történetekben ezt az időszakot, hanem hűen adjam vissza. Szándékosan használtam kollázsokat, régi családi fényképeket, naptárokat, hiszen az emlékezet is ilyen kis darabokból rakódik össze” - mesélte a szerző.
Gondolatok, érzések, színek könyve A házicsoki színe című kötet. Molnár Krisztinával Albert Homonnai Emőke beszélgetett. A házicsoki színe a Koinónia Kiadónál jelent meg, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet tavaly a legjobb 25 gyermekkönyv közé választotta.
 
Lapozgatók Orosz Annabellával
 
Nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében a Csíkszeredai Könyvvásár péntek délelőtti programjai. Könyvbemutatók, közös rajzolások, beszélgetések szerepelnek a programban a diákok legnagyobb örömére.
Pénteken délelőtt többek között Orosz Annabella illusztrátortól megtudhatták a gyerekek, hogy hogyan néz ki a bukfencező víziló, vagy a porszívóoroszlán. Az illusztrátor Lászlóffy Aladár Bukfencóra és Demény Péter Városi állatok című lapozóit lapozta fel. A kíváncsi kis közönség kérdéseket is feltehetett Orosz Annabellának, így megtudhatták, hogy elsősorban jókedvre van szüksége, amikor munkához lát, na meg számítógépre, mert az illusztrációk számítógépen készülnek. Amikor meg nem azzal, akkor legszívesebben ceruzával és golyóstollal rajzol, ritkábban akvarellel és tussal.
A beszélgetést követően az érdeklődő gyerekek Orosz Annabella segítségével vízilovas könyvjelzőket rajzolhattak.
 
Lászlóffy Aladár, Bukfencóra és Demény Péter, Városi állatok című lapozója a csíkszeredai Gutenberg Kiadónál jelent meg.
 

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA