HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

LELKI FELTÖLTŐDÉST NYÚJTÓ CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR


Csütörtökön délután hivatalosan is megnyitották a Csíkszeredai Könyvvásárt, amelynek során vasárnapig számtalan könyvbemutatóval, könyvújdonsággal várják a könyvek szerelmeseit.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a könyvek fontosságát emelte ki, arra kérve a jelenlévőket, hogy amikor összegyűlnek és beszélgetnek gondoljanak a könyvek tudást átadó erejére. Ráduly Róbert Kálmán polgármester a könyvvásár színes, szerteágazó programkínálatát ajánlotta a könyvszeretők figyelmébe, reményét fejezve ki, hogy az ide látogatók lélekben is feltöltődve távoznak a vásárról. Felelevenítette, tavaly a könyvvásárral egy időben jelent meg a Bács Béla Jánossal közösen írt és összeállított, Der Maler Nagy Imre, A székely festő és az erdélyi szászok (1925-1935) Emil Witting regényrészleteivel című könyv. Most pedig lényeges fejleményt osztott meg a jelenlévőkkel: azóta megkerült a berlini könyvtárban a teljes regény.

Hogyan látja ma a világot Hajdú Farkas-Zoltán író, Kovács András Ferenc költő és Tánczos Vilmos néprajzkutató – többek között erről faggatta a Bookart Kiadó kedvelt szerzőit Márton Evelin. A megnyitót követő pódiumbeszélgetés során, az idén hatvan éves születésnapjukat ünneplő szerzők életútjai elevenedtek fel. Beszéltek a szülőhelyről, a családról, az otthonról hozott értékekről. Szóba kerültek a katonaévek, a táncházmozgalom, de még a filmélmények is. „Akkor békültem ki a sorsommal, amikor találkoztam a gondviseléssel. Úgy érzem, hogy a legfontosabb döntéseket nem én hoztam, hanem valaki a hátam mögött vagy felettem. Amikor igazából bele tudtam törődni, hogy nem élhetek itthon, az akkor volt amikor egy jezsuita atya azt mondta:  semmi sem történik Isten akarat nélkül. Ez engem meg is nyugtatott” - mondta Hajdú Farkas-Zoltán, amikor sorsdöntő, sorsfordító történésekről kérdezték. Szintén e kérdés kapcsán emelete ki Tánczos Vilmos, fontos, hogy az ember ne hozzon olyan döntést, ami a sorsa, az egyénisége ellen van. „A jó Isten sokszor megmentett és visszavitt a helyes útra. Ki vagyok a sorsommal békülve” -  fűzte hozzá.  Felelevenedett a ma és a tegnap világa, meséltek múltról és jövőről. „Bármi történhet, a gondviselésben kell bízni” - summázott Kovács András Ferenc, Márton Evelinnek a jövőt firtató kérdésére.  

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA