HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

MESÉK A CSODAFOGKRÉMRŐL ÉS A MACSKÁKRÓL

Csíkszeredai Könyvvásár 2019


A legifjabb olvasókat, a gyerekeket szólították meg a Csíkszeredai Könyvvásár első napján. Csütörtökön délben az Erős Zsolt Sportarénában ugyanis kinyílt Mosó Masa Mosodájának öreg kapuja, a Veronaki Zenekar felébresztette a benne lakó meseszereplőket, a betűket és a lelkes kis rajongókkal együtt hatalmas mulatságot kerekítettek.

Több mint ötszáz gyerek vett részt a magyarországi Veronaki Zenekar csíkszeredai lemezbemutató koncertjén. Kis rajongók érkeztek a város számos iskolájából, de a környező településekről is. A Veronaki Zenekar lemezbemutató koncertjének Székelyföld és azon belül is Csíkszereda volt az első állomása.

 

A koncertet követően két gyerekkönyv-bemutatóra is várták az érdeklődő gyerekeket, és nem csak. A Gutenberg Kiadónál jelent meg Lackfi János, Csodafogkrém című mesekönyve, amelyet Burus János Botond, a kiadó szerkesztője ismertetett, de jelen volt a találkozón Kürti Andrea, a kötet illusztrátora is. És bár Lackfi Jánossal ugyan nem találkozhattak a gyerekek, azt az ígéretet kapták, hogy a következő könyvvásárra már maga is ellátogat Csíkszeredába. Mivel Kürti Andrea illusztrálta többek között Lackfi, Kutyából szalonna című gyermekverskötetét is, felvetődött a kérdés, hogy mihez készít szívesebben illusztrációkat: versekhez vagy mesékhez. Szövegfüggő – derült ki – de, ha már választania kell, akkor ezúttal hozzá a Csodafogkrém állt hozzá közelebb. Hogy a gyerekek kedvét is meghozzák, Burus János Botond két mesét is felolvasott a kötetből, azzal a jó tanáccsal bocsájtva útjára a fiatal közönséget, hogy legyenek jó barátságban a könyvekkel.

 

Családi mesekönyv a macskákról

 

Négy éves kortól 110 éves korig ajánlja Szabó Enikő meseterapeuta a, Hogy a macska rúgja meg című könyvét. A T3 Kiadónál megjelent kötet annyira friss – jegyezte meg Gergely Orsolya, a beszélgetés moderátora - hogy még sehol máshol nem kapható, csak a Csíkszeredai Könyvvásáron. A kötet érdekessége, többek között, hogy tizenhárom, különböző népek – japán, görög, francia, német – macskás meséit „magyarosította”, dolgozta fel Szabó Enikő, így megtalálható benne például a Brémai muzsikusok, vagy a Kacor király című mese átdolgozása. De mindemellett magyar mesékkel is találkozhatnak a könyv olvasói. A kötet a szerző testvére, Karda Zenkő illusztrálta és mint megemlítették, a csütörtökön Csíkszeredában bemutatott könyv a második közös munkájuk volt. Karda Zenkő elmesélte, az illusztrálásra váró meséket először Enikő meséli el neki és ennek hatására lát munkához. S ha már a macskákról folyt a beszélgetés, kiderült Szabó Enikőnek hat cicája is van és szívesen el is ajándékozna belőlük, aztán a jelenlévőknek elmesélte kedvenc macskás meséjét is. „A macskával való kapcsolatom nem volt jó addig amíg a gyermekemnek nem lett macskája. Addig ugyanis allergiás volt, mivel a macskának van gyógyító hatása is, meggyógyultam. Mindamellett, hogy kigyógyultam az allergiából előszeretettel figyeltem mindig is a macskákat, hogy hogyan élnek, alszanak, nyújtózkodnak. Sok tanulnivalónk van a macskáktól. Az utolsó pár oldalon a mesék értelmezése is megtalálható, ez a felnőtteknek szól” - mondta Szabó Enikő. A beszélgetés során kiderül, a következő kötet főszereplői a kutyák lesznek.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA