HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TÖBB MINT NEGYVEN PROGRAMMAL INDUL A CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR


Székelyföld tavaszi könyves eseményét, a Csíkszeredai Könyvvásárt idén is május második hetében szervezi meg Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Thália Alapítvány, partnerségben a Bookart és a Gutenberg Könyvkiadókkal, valamint a Hargita Megyei Kulturális Központ közreműködésével, helyszíne hagyományosan a csíkszeredai Erős Zsolt Aréna.

A 2019. május 9–12. között zajló, négynapos rendezvény során több mint húsz erdélyi és magyarországi könyvkiadó kínálatából választhatnak a látogatók. Az arénába betérők neves szerzőkkel találkozhatnak, zenei-irodalmi produkciókon és pódiumbeszélgetéseken vehetnek részt, a gyerekek pedig a különböző foglalkozások által kerülhetnek közelebb az izgalmas, varázslatos olvasmányokhoz. A könyvvásár célja a magyar könyvkiadás és a kortárs irodalom legjavának sokoldalú megjelenítése, a gazdag programkínálat révén irodalmi fesztivál jelleget ölt a rendezvény.

Az idén negyedik alkalommal megszervezett könyvvásár a már megszokottan gazdag programkínálattal jelentkezik, több mint 40 rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők. A programok sorát május 9-én, csütörtökön 13 órától a Veronaki zenekar lemezbemutató koncertje nyitja: az egyik legismertebb magyar gyerekkönyv, a Mosó Masa mosodájának megzenésítését élvezheti a hallgatóság. A hivatalos megnyitó csütörtökön 18.30 órától kezdődik.

 

Könyves programok

 

Az elmúlt év irodalmi termése a szerzők jelenlétében kerülnek terítékre. A könyvbemutatókon találkozni lehet Bodor Ádám kolozsvári születésű íróval, a Sinistra körzet, az Érsek látogatása, a Verhovina madarai szerzőjével. A fordulatokban gazdag történeteket tartalmazó, közelmúltban megjelent Sehol című könyvéről Kovács András Ferenc beszélget. Grecsó Krisztián Vera című új regényének ismertetőjén nemcsak az új Grecsó-könyvről esik szó, hanem adomák, családi történetek, a mában élő múlt szövevényes anekdotái is elhangzanak, a szerző beszélgetőpartnere Sipos Betti újságíró. Háy János frissen megjelent, Kik vagyok ti? Kötelező magyar irodalom című könyv bemutatóján a magyar irodalom olyan ikonikus alakjai kerülnek terítékre, mint Petőfi, Ady, Móricz, vagy Babits. Markó Béla A költészet rendeltetésszerű használatáról című könyvének bemutatóján a magyar költészetről írt esszék és elemzések kontextusa kerül górcső alá. Hajdú Farkas-Zoltán csíkszeredai születésű, Heidelbergben élő író A csonkamagyar 1919 című retrográd lektűrjéről Márton Evelinnel folytat eszmecserét, továbbá Vida Gábor új könyvének bemutatójára is sor kerül Ahol az ő lelke címmel. Lövétei Lázár László idén megjelent Miféle harag c. verses kötet bemutatóján Borsodi L. László faggatja a költőt. György Attila Bestiarium Siculorum (Transzilvállatok) és Sántha Attila Hogyan menjünk radinába lërhëz alkotásairól Muszka Sándor beszélget a szerzőkkel. Pódiumbeszélgetés keretében találkozhatunk a Bookart Kiadó szerzőivel, Hajdú Farkas-Zoltánt, Kovács András Ferencet és Tánczos Vilmost Márton Evelin faggatja.

További könyvbemutatók: Egyed Emese: Vasárnap; Nick Page: A kereszténység majdnem tévedhetetlen története, avagy …; Salamon András: Színháztörténet kezdőknek és haladóknak; Tánczos Vilmos: Elejtett szava; Csudáknak éve, 1848-1849. Kézzelfogható hadtörténelem; a Székelyföld folyóirat májusi számának bemutatója.

 

Gyerek- és ifjúsági programok

 

Az idei könyvvásár is fokozott figyelmet szentel a gyerekeknek. Rendhagyó irodalomórák keretében a város általános és középiskoláiban a könyvvásár neves meghívottaival találkozhatnak a diákok, továbbá Hargita Megye Tanácsával, a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és a Kájoni János Megyei Könyvtárral partnerségben, arra buzdítjuk a vidéki iskolát, hogy látogassanak a könyvvásár helyszínére.

A fiatal olvasók ifjúsági regényekkel, verses és mesés könyvekkel és szerzőikkel ismerkedhetnek meg. Zágoni Balázs eredeti hangú ifjúsági kalandregénye egy mindenki számára ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit. Lackfi János Csodafogkrém mesekönyvében Mátyás király medvévé változik, büdös boszorkányok nyargalásznak a hátán, és majdnem otthagyja a fogát.

További gyerekkönyv-bemutatók: Claire Grtias: Elég legyen az olvasásból, Demény Péter: Városi állatok, Lászlóffy Aladár: Bukfenc óra, Molnár Krisztina: A házicsoki színe, Szabó Enikő: Hogy a macska rúgja meg – Cicás népmesék az óperenciás tengeren túlról, Victoria Patrascu: Mesepörgettyű.

Az ifjúsági- és gyerekkönyv bemutatók mellett sor kerül interaktív meseolvasásra, a könyvek világához kapcsolódó kézműves foglakozásokra, továbbá lesz zenés mondókázás és kézműves foglalkozások a legkisebbeknek. Vasárnap délben Bertóti Johanna tart interaktív gyerekkoncertet: a 20. századi és kortárs költők verseinek sorát képzeletbeli és valós állatfajok népesítik be, a versek Johanna megzenésítésében, gitárkísérettel hangzanak el.

 

Zenei, színházi, képzőművészeti produkciók

 

A vásártérben Pixelerdő címmel Orosz Annabella illusztrációs kiállítása, illetve Karcolások címmel Péter Beáta szövegrészleteire válaszolva a Nagy István Művészeti Középiskola diákjainak alkotásai lesznek megtekinthetőek.

Május 9-én, csütörtökön 19 órától Háy János A halottember című monodrámáját Dálnoki Csilla színművész előadásában láthatja a közönség a Csíki Játékszín kamaratermében. Az előadást, melyen a szerző is jelen lesz, közönségtalálkozó követi. Szintén csütörtökön, 20 órától a könyvvásár színpadán a Csíki Kamarazenekar művészeinek hangversenye a klasszikus és a jazz zene, e két zenei stílus egymásra gyakorolt kölcsönhatására világít rá.

Pénteken 20 órától Lovasi András zenés könyvbemutatóval lép a könyvvásár színpadára. A Még nem összes c. kötet a művész pályafutásának líráját-prózáját gyűjti össze: harminc év alatt több mint háromszáz dalszöveg született.

A könyvvásáron Grecsó Krisztián nemcsak legújabb kötetével, hanem dalszerzői minőségben is jelen lesz. Szombaton este 8 órától Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestet tartanak Libikóka címmel. Az ismert író és a népszerű zeneszerző közös estjén énekelt versek, a szerzők közös dalai, Vera meséi, a Harminc év napsütés novellái, új írások, versek öltenek magukra jazz kabátot.

A könyvvásár záró eseménye vasárnap 17 órától a Cserna Részegh Csíkban pódiumbeszélgetés az Új Kriterion Galériában. Az est során Cserna-Szabó Andrással és Részegh Botonddal Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának alelnöke beszélget arról, hogy van-e ellentét vagy egyáltalán mi a közös egy kiváló képzőművész és egy nagyszerű szépíró világa között.

 

A könyvvásár részletes programja elérhető Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának honlapján, illetve az esemény facebook oldalán (www.facebook.com/csikszeredaikonyvvasar).

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA