HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÜNNEPELJÜK IDÉN IS KÖZÖSEN A SZABADSÁGHARC HŐSEIT CSÍKSZEREDÁBAN


Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulóján szervezett ünnepségsorozat keretében az alábbi program szerint idézhetjük fel a márciusi ifjak emlékét.

A forradalom emléknapján délelőtt 11.00 órakor a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről. A köztéri ünnepség 16.00 órakor kezdődik a Gál Sándor-szobornál. A himnuszok eléneklése, az ünnepi beszédek elhangzása és a koszorúk elhelyezése után az ünneplő közösség a Vár tér irányába indul a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vezetésével, majd a promenádon, a Városi Művelődési Ház előtt a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével zajló ünnepélyes zászlófelvonást követően nemzeti ünnepünk központi rendezvényének helyszínére érkezik.

A Vár téri megemlékezésen az ünnepi beszédek sorát a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes kara és Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes színesíti. A kórus előadásában Kodály Zoltán Te Deuma és Kossuth-nóták csendülnek majd fel, az együttes táncosai a Magyaroké és a Virágom világom című előadásokból mutatnak be műsorszámokat. A megemlékezés egyházi áldással és a koszorúk elhelyezésével zárul.

 

Nemzeti ünnepünk estéjén 18.30-tól a Városi Művelődési Házban a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar ünnepi hangversennyel örvendezteti meg városunk lakóit. Műsorukon többek között Wolfgang Amadeus Mozart B-dúr fagottversenye, Bartók Béla első hegedűrapszódiája és Pablo Sarasate Zigeunerweisen műve csendül fel. Az est karmestere a budapesti Werner Gábor lesz, a hangverseny szólistái: Artur Kaganovskiy – hegedű (USA), illetve Mohai Bálint – fagott (Budapest). A hangversenyre a belépőjegyek ára 20, illetve 15 lej.

 

Fontos tudnivalók:

  • A koszorúzási szándékot kérjük előzetesen jelezni a 0266–371 464-es telefonszámon, vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen, március 14-én, csütörtökön 16.30-ig.
  • Az ünnepség ideje alatt március 15-én, pénteken útlezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani 16.00–18.30 között az ünnepségek helyszíne környékén (Decemberi forradalom u., Temesvári sgt., Kossuth Lajos u., Vár tér).
  • Március 15-én 8.00 és 18.00 óra között parkolási tilalom lép érvénybe a Temesvári sugárúton: a Csíki Játékszín előtt, illetve a Kőrösi Csoma Sándor utca és a Vár tér közötti (macskaköves) szakaszon. Kérjük a gépkocsivezetőket, hagyják szabadon az említett parkolórészeket!
  • Nemzeti ünnepünk munkaszüneti nap, ezért a Városházán szünetel az ügyfélszolgálat.

A rendezvénnyel kapcsolatos polgármesteri rendeletek megtekinthetők az alábbi linkeken:

494/2019

479/2019

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA