HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TAMÁS JÓZSEFRE EMLÉKEZTEK ESZTERGOMBAN


Tamás József, a madéfalvi Siculicidium-emlékmű tervezője születésének 150. évfordulóján avatták fel ünnepélyes keretek között az építész arcmását ábrázoló bronz domborművet Esztergomban. A belvárosi temetőben levő családi sírbolton a már februárban elhelyezett mű alkotója Bara Barnabás csíkszeredai szobrászművész.

Az építész halálának napjához (1931. július 19.) igazított ünnepségen jelen volt Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, továbbá az építész síremlékének megmentését szorgalmazó folyamat elindítója és „motorja” Salamon János, Madéfalva egykori polgármestere, aki egyben a Turul 1764 Egyesület alapítója.

„Melyik a helyes út? Az eltávozás, az elmenekülés vagy az itthon maradás?” – tette fel az örök kérdést köszöntőbeszédében Csíkszereda polgármestere, majd válaszként úgy fogalmazott: „akik eltávoztak (Tamás József és Köllő Miklós, a Siculicidium-emlékmű tervezője és alkotója) is bebizonyították, hogy máshonnan is lehet szolgálni a székely ügyet, de csak akkor, ha nem feledjük el, hogy hová és kinek tartozunk”.

Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere, illetve dr. Bárdos István művelődéstörténész beszédeit követően Salamon János és Koditek Pál leplezték le Tamás József bronz arcképét. Az ünnepséget bukovinai székely népviseletbe öltözött vendégek is színesítették népdalokkal, majd a jelenlevők elhelyezték a kegyelet koszorúit. A megemlékezés végén Lesták Zoltán, az Esztergom-Belvárosi Szent Péter és Pál plébánia diakónusa megáldotta és újraszentelte Tamás József sírboltját.

A dombormű két példányban készült el, a második bronz arckép augusztus 2-án, a Csíkszeredai Városnapok keretében kerül fel a csíkszeredai szülői ház helyén álló Nagy István Művészeti Középiskola falára. 

 

 

 

 

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN IV. HAZULRÓL HAZAIAKNAK GÁLAKONCERT
30
JÚN Csáky Zoltán: NYOMOMBAN A KÉK FARKASOK – könyvbemutató
27
JÚN MEDÚZAFEJ – Egy 17. századi európai kulturális körút
27
JÚN MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
22
JÚN Koncsag László: KATONALELKÉSZEK AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA