HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

MINDEN CSÍKSZEREDAINAK LÁTNIA KELL EZT AZ ELŐADÁST

A Bekecs Néptáncegyüttes táncszínházi produkciója a Csíki Játékszín műsorán


A 2018/19-es színházi évad egyik kiemelt vendégelőadása lesz a Bekecs Néptáncegyüttes Ember az embertelenségben című centenáriumi produkciója. A nyárádszeredai táncegyüttes az elmúlt száz év történelmi eseményeit táncszínházi eszközökkel feldolgozó előadása az ősz folyamán több alkalommal is szerepel majd a Csíki Játékszín bérleten kívüli repertoárján. 

„Aki megnézi vagy már látta az előadást, pontosan fogja tudni és meg fogja érteni, miért szeretném, hogy minden csíkszeredai lássa ezt az előadást – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a vendégelőadást felvezető sajtótéjékoztatón, majd hozzátette: „fontos ez számunkra, kimondottan azok számára, akik nem akarnak tudomást venni arról, milyen rendkívül erőteljes ellenszélben élünk és vagyunk”. Az elöljáró rámutatott arra, hogy az első félév kulturális tevékénységében nem jelent meg ugyan az a büszkeség, hogy itt vagyunk száz éve, ezért az esztendő második fele részben erről fog szólni. Így a július 7-i Ezer Székely Leány Napját is az elmúlt száz év emlékére szentelik.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy – bár nem a Csíki Játékszín bérletébe beépítve, mint szerette volna, de  – a színház és a város közös programjaként Csíkszereda otthont adhat ennek az előadásnak.

A Bekecs Néptáncegyüttest és az Ember az embertelenségben című előadást Benő Barna, a Bekecs Néptáncszínház igazgatója ismertette. Elmondta, az előadás az elmúlt száz év viharos történelmét próbálja feldolgozni erdélyi magyar szemszögből, kitérve a világháborúkra, a trianoni szétzúzásra, a kommunizmusra, de ugyanakkor az aktuális gondokat is figyelembe véve az elmúlt harminc év számunkra talán legnagyobb problematikájára, a kivándorlásra is. Az előadás „a néptánc és a kortárs tánc nyelvén szól a nézőkhöz, idézetekkel, népdalrészletekkel és irodalmi töredékekkel megtűzdelve, kiemelve azokat a számunkra fontos értékeket, amelyek az identitásunkat határozzák meg, és amelyeket tovább kell adnunk, hogy egy elkövetkező száz évet is megélhessünk itt Erdélyben” – fogalmazott a Bekecs együttes vezetője.

Tervezetten szeptember 21-én és 25-én két-két alkalommal tekinthetik meg a csíkszeredaiak és környékbeliek a nyárádmenti együttes előadását, de további időpontok egyeztetése is zajlik – számolt be Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín menedzsere.  A 15 és 25 lejes belépőjegyek június végétől már válthatók a bilete.ro oldalon.

 

Kányádi Sándorra is emlékeztek

A Valaki jár a fák hegyén című versének felolvasásával emlékezett Ráduly Róbert Kálmán polgármester a június 20-án, 90. életévében elhunyt rendkívüli emberre, Kányádi Sándorra. Köszönetet mondott a színház vezetőjének, Kányádi Szilárdnak, hogy mintegy isteni sugallatként a Kossuth-díjas költő Ünnepek háza című művének színre viteléről döntött a következő évadban, ráadásul személyes rendezésében.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA