HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TÖBB MINT HUSZONHÁROM MILLIÓ LEJ ÉRTÉKŰ SZERZŐDÖTT PÁLYÁZAT

Nagy Imre Általános Iskola – felújítás előtt


Az ötödik és egyben az eddigi legnagyobb értékű finanszírozási szerződést írták alá az értintett felek június 20-án a Regionális Operatív Program Keretében. A Nagy Imre Általános Iskola felújítását célzó pályázat összértéke 7.723.509,12 lej.

Az  elszámolható 6.446.322,51 lejes költségből 5.496.374,13 lej az Európai Unió, míg 840.621,93 lej a Román Kormány támogatása. Csíkszereda Önkormányzatának hozzájárulása pedig 1.386.513,06 lej, ebből 129.326,45 lej az önrész, 1.257.186,61 a nem elszámolható összeg.

 Az érintett, közel 900 diák és 70 pedagógus tervezetten a 2019/2020-as tanévtől már korszerű épületben folytathatja tevékenységét. A beruházás során, a pályázat keretében hőszigetelik az épület falait, tetőterét és alagsorát, felújítják a fűtés-, a melegvíz- és a villanyhálózatot, korszerű szellőzőrendszert építenek be, illetve fotovoltaikus rendszert telepítenek. Az említett munkálatok által nagy mértékben csökkeni fog az épület évi energiafogyasztása, illetve szén-dioxid kibocsátása, de az előző pályázatokhoz hasonlóan ez esetben is fontos célkitűzés a megújúló energiaforrások hasznosításának növelése.

 

Megújul a Tulipán Napközi Otthon is

Június elején, épp a nemzetközi gyermeknapot követően írta alá Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a Tulipán Napközi Otthon felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által a Regionális Operatív Program 3.1.B tengelyén benyújtott 14 pályázati dokumentáció közül így már a negyedik oktatási intézmény korszerűsítése is zöld utat kapott.

Az Aranyalma Napközi Otthon, valamint a  József Attila és a Liviu Rebreanu Általános Iskola után a Suta sétányon levő oktatási intézmény részesül összesen 1.318.351,48 lejes vissza nem térítendő támogatásban. Az összértékből 1.101.023,87 lejt az Európai Unió és Románia Kormánya biztosít, a fennmaradó részt pedig Csíkszereda Önkormányzata.

A tervek szerint 2019. július 31-én záruló projekt megvalósítását követően az épület évi energiafogyasztásának 31,71%-át megújúló energiaforrások biztosítják majd.  Ezt napelemes rendszer kiépítésével érik el, mely biztosítani fogja az épület teljes elektromos energia-ellátását, illetve ezáltal csökkeni fog a melegvíz-fogyasztás is. 

A meg nem újúló forrásokból származó energiafogyasztás csökkentését is a pályázat célkitűzéseként fogalmazták meg, mindezt az épület hőszigetelésével, a fűtésrendszer felújításával és korszerű szellőzőrendszer beépítésével valósítanák meg.

Mindkét esetben – a pályázatot megvalósító csapat kinevezésről szóló polgármesteri rendelet értelmében – a projektmenedzser Kökösy Rozália, a Projektmenedzsment osztály munkatársa.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA