HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

NAGYON RÖVID FILMEK A CSÍKI MOZIBAN


4 perc. 4 perc egy pillanat vagy az örökkévalóság. 4 perc alatt ér el a fény a Földről a Marsra. 4 perc túl rövid egy jó dalnak és túl hosszú egy rossz zenedarabnak. 4 perc az egyetlen szabály a Très Court Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválján.

4 perc kihívás a rendezőknek, hisz kénytelen lényegre törő lenni. 4 perc végül egy időintervallum, amikor a néző hangosan nevet, átéli a megdöbbenéstől kezdve az aggodalmat, az elragadtatást anélkül, hogy bármikor eljutna az unalomig.

A maximum 4 perces filmek fesztiválján megismerhetjük a világ 4 sarkából érkező audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket. A fesztivál keretében több mint 100 nagyon rövid film jut el a világ 20 országába, az ország 17 városába.

 

Csíkszeredában június 8-án és 9-én a Csíki Moziban tekinthetik meg az érdeklődők a legrövidebb filmek legjavát. A fesztivál műsorában négy válogatás szerepel.

A nemzetközi válogatás a filmalkotások legújabb trendjeit tükrözi az öt kontinensről: 41 film versenyez a zsűri által kiosztott díjakért, valamint a közönségszavazatokért.

A családi válogatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt, 6 és 106 év közöttieknek szól, akik szívesen utaznak olyan fantáziavilágba, melyeket a legkreatívabb rendezők képzeltek el.

Paroles de Femmes női válogatás az erős és ellentmondásos női karaktereket állítja reflektorfénybe. A valóság és a fikció határvonalával játszadozva, ez a válogatás a női nézőpontokat mutatja be, természetesen nagyon rövid változatban.

A romániai válogatás 15 rövidfilmet tartalmaz, melyet az ország különböző részeiből beküldött több mint száz film közül szakmai zsűri választott ki, és amelyek a nagydíjért és a romániai közönség szavazataiért versenyeznek. Az idei év megjelenített témái szorosan kapcsolódnak a társadalmi-politikai valósághoz, úgy mint a család, hagyományok, tehnologia és különösképpen a korrupció – a Francia Intézet és a Romániai Kezdeményezés Szövetsége (Asociaţia Iniţiativa România) között létrejött partnerség révén „Once upon a time in Romania” projektcímmel. Az összeállításba láthatóak lesznek a csíkszeredai Csont Zsombor Apapara, a kézdivásárhelyi Gábor Papers, valamint  nagyváradi Varga Zétény Panta Rhei című animációs filmjei is.

 

Zsűri szavazata dönti majd el, hogy ki nyeri a nemzetközi válogatás és a romániai válogatás fődíjait – ezt azonban csak a fesztivál lejártakor hirdetik ki. Ugyanakkor az országszerte legtöbb nézői szavazatot elért filmek közönségdíjban részesülnek. A csíkszeredai nézők is szavazhatnak a kedvenc filmjükre, a helyszínen elhelyezett urnába dobva szavazatukat.

 

Fesztiválrogram:

2018. június 8., péntek

19. 00 / Nemzetközi válogatás 1.

20.30 / Nemzetközi válogatás 2.

 

2018. június 9., szombat

17.00 / Családi válogatás

19.00 / Női válogatás

20.30 / Romániai válogatás

 

Belépőjegyek 10 lejért, illetve kedvezményesen 7 lejért válthatók elővételben a bilete.ro oldalon.

Bővebb információk a fesztivál hivatalos oldalán olvashatók: www.trescourt.com/ro

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA