HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

NÉGY NAP A KÖNYVEK BŰVÖLETÉBEN


Véget ért vasárnap a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által szervezett Csíkszeredai Könyvvásár. A résztvevők – látogatók, kiadók, szerzők, fellépők – visszajelzése szerint nagy érdeklődésre számot tartó, jól szervezett, örömet sugárzó rendezvénynek volt a részesei.

Pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, koncertek, gyerekeket és felnőtteket megszólító foglalkozások, és természetesen a könyvkiadók gazdag kínálata várta mindazokat, akik ellátogattak május 10–13. között a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénába.

„A könyvvásár előtt azt fogalmaztuk meg kihívásnak, hogy az érdeklődő közönséget tudjuk megszólítani, hogy amellé a kulturált, nyitott és színes kínálat mellé, amelyet a szervezők megálmodtak, az érdeklődő közönség is nagy számban mozduljon meg. Ez nagymértékben teljesült. A megnyitótól kezdve minden nap jelentős és mondhatni folyamatos volt a mozgás. Volt, amikor kevesebben, de volt amikor nagyon sokan fordultak meg az eseményeken, a vásáron. Az előadói, közreműködői, szerzői, kiállítói visszajelzések pozitívak. A könyvvásár lényege az, hogy – azon túl, hogy azok gyülekeznek össze, akik hisznek a könyvben, – a szerzők munkássága a kiadóktól az olvasók kezébe kerüljön. Ebben a tekintetben is azt lehet mondani, hogy rendkívül jelentős volt az olvasóközönség által megvásárolt könyvek száma. Voltak olyan kiadók, akik nem voltak annyira bizakodóak, mint mi és vásár közben kellett feltöltsék készletüket” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a könyvvásár végén. Hozzátette: „ameddig vannak a térségünkben szerzők, nyomdák és kiadók, amíg ennyire lelkes az olvasóközönség, a választ, hogy szükség van-e erre a vásárra, nem mi adjuk meg, mi csak tudomásul vesszük.”

A szervezők számításai szerint 5500 körülire tehető a látogatók száma a Csíkszeredai Könyvvásár négy napja alatt. A látogatottságot egyrészt a betérőknek átadott könyvvásáros matricák, illetve a közönségtalálkozókon, gyermekprogramokon jelen lévők számábból és az esti koncertekre eladott jegyek alapján mérték. Természetesen nagyon sok visszatérő vendége is volt a rendezvénynek. A programok látogatottsága szempontjából a Szabó T. Anna és Dragomán György előadóestje, valamint a Sárik Péter Trió és Luiza Zan koncertje örvendett a legnagyobb népszerűségnek, de a gyermekfoglalkozások, családi események, könyvbemutatók is népes közönség előtt zajlottak.

 

A standokkal jelen levő kiadók vezetői úgy értékelték, jó hangulatú vásárt tudnak maguk mögött, amely programok sokaságával vonzotta be a látogatókat. „Kolozsváron az első évben vettünk részt, szívesen mennénk oda is, és nagyon remélem, hogy a két helyszínen különböző időpontban lesz jövőben a vásár. A csíkszeredain mindenképp részt akartunk venni, egyrészt mindeniken részt vettünk, másrészt nagyon szeretjük a csíkszeredaiakat, harmadrészt ilyenképp erősebb is a csíkszeredai kiadókkal a kapcsolatunk. Nagyon professzionálisan szervezték meg a rendezvényt, a könyvvásár általános kívánalmait igyekeztek teljesíteni, tehát voltak nagy rendezvények, közönségcsalogató koncertek is. Maximálisan odafigyeltek a szervezők minden egyes kiadó kívánságára, szükségletére. Érezhetően nagyobb volt a vásárlóközönség, mint a tavaly. Nem azt jelenti, hogy óriási volt az eladás, mert itt még a közönséget be kell szoktatni, de mindenféle szempontból nagyon jó volt”– véli Gálfalvi Ágnes, a marosvásárhelyi Lector Kiadó vezetője.

 

„Érdeklődő volt, viszont itt azzal van a gond, hogy nézelődni jönnek, nem vásárolni. A vásárlók kell megszokják. A helyszín jó, jól be lehetett járni”– mondta Burus Endre, a Pro Print Kiadó igazgatója.

 

Gutenberg Kiadó igazgatója, Tőzsér László rámutatott, számukra fontos, hogy hazai pályán tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megismerjék azt, hogy a kiadó hogyan gondolkodik, miket tervez, milyen munkái vannak. „Nagyon örvendek ennek a vásárnak, sokkal magasabb színvonalon volt szervezve idén, ez köszönhető Csíkszereda Polgármesteri Hivatala kulturális irodájának. Az is nagyon jó érzéssel tölt el, hogy perspektívában gondolkodnak: nem csak arról van szó, hogy ezt a vásárt megcsinálják, hanem egy új útnak a kezdetén vagyunk és meg vagyok győződve, hogy évről évre jobb lesz a vásár. A program tartalmasra sikeredett, büszkeséggel tölt el az, hogy Csíkszeredában sikerült egy ilyen könyvvásárt megszervezni, és megvan a kellő akarat hozzá, hogy még jobb legyen.  Apróságok vannak, amelyeket másképp kell megcsinálni, de biztos, hogy jövőre még jobb ötletekkel színesítik a vásárt. Elkészült az esemény programfüzete, amelyen jól látszik a vásár komolysága, és ösztönzi azokat a kiadókat, akik még bizonytalanok, hogy érdemes ide eljönni, hogy igenis vegyenek részt és hozzák el a színes programjaikat. Egy könyvvásárra akkor érdemes eljönni, ha részt tudsz venni kiadóként a vásár programjaiban. Azért is jönnek el az emberek, mert itt találkozhatnak a szerzőkkel, szerkesztőkkel, szakemberekkel.”

 

A Bookart Kiadó szerkesztője, Demeter Zsófia is a szervezést emelte ki elsősorban pozitívumként, ugyanakkor a helyszínt is megfelelőnek találta a rendezvény lebonyolításához. „Egy élhető, levegős, tágas térben voltunk. A Bookart könyvei iránt érdeklődők is jól érezték magukat, mert oda tudtak férni a könyvekhez, ami nagyon fontos. Jó ötletnek tartottuk azt a minden kiállítóra érvényes szabályt, hogy a bizonyos érték fölött a vásárlók ingyen koncertjegyet kaptak. A kiemelt meghívottjaink könyvei, illetve a bemutatott könyvek iránt magas volt az érdeklődés.”

 

A 25 éves, magyarországi Nap Kiadó első alkalommal vett részt a vásáron. „Olyan friss, Székelyföldről származó szerzőktől való műveket adtam ki, hogy úgy éreztem, őket feltétlenül el kell ide hozzam. Nagyon sok vásáron részt vettem a 25 év alatt, viszem a szerzőket is, mert fontosnak tartom a közönségtalálkozókat. Azt is tudom, hogy hány év kell ahhoz, hogy egy vásár igazán bejáratott legyen. Ez egy nagyon profi színvonalon megrendezett, kellemes légkörű vásár. Az első nap jobb volt, mint általában máshol az első nap. A második nap, amikor a könyvbemutatóink voltak, kifejezetten jó volt. Külön dicséretes, hogy a szóróanyagok csodálatosak, a rendezők nagyon törődtek mindenkivel, segítettek. Jó volt látni ezt a sok programot, délután a felnőtteknek, délelőttönként a gyönyörű gyerekeknek” – hangúlyozta Sebestyén Ilona, a kiadó igazgatója.

 

A vásár negyedik napján délelőtt a legkisebbeket várták a Kerekítő mondókázásra. A színpadon Szabó Enikő színművész és Ádám Rebeka zenepedagógus mesés hangszerbemutatóját kísérhette figyelemmel a közönség: Gáll Viktória Emese Ringató mesék – A gazdi zenész könyvéből hallhattak ízeítőt, valamint ennek kapcsán érdekes hangszereket ismerhettek meg. A Love2Translate Kiadó Caroline Sherwood Barátságban önmagammal című kifestő munkafüzetét ismertette, majd gyerekeknek és felnőtteknek tartottak meditációt. A könyvvásár vendége volt Nagy Bendegúz is, a kerekesszékes világjáró, aki a Bíbor Kiadónál napvilágot látott könyvét mutatta be és élményeit mesélte el a közönségnek.

 

A Csíkszeredai Könyvvásár szervezője, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezúton is köszönetét fejezi ki a rendezvény támogatóinak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának, az Alutus Nyomdának és a Kriterion Alapítványnak, illetve partnereinek, a Hargita Megyei Kulturális Központnak és Hargita Megye Tanácsának, a Gutenberg és a Bookart Kiadónak.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA