HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

BAROQ EMOTION

A Régizene Európai Napja


Március 21-én, Csíkszeredában a Csíki mozi termében 19 órától egy különleges előadásra hívjuk az érdeklődőket. Második alkalommal kapcsolódnak be a Csíkszeredai Régizene Fesztivált szervező intézmények az Európai Régizene Napja alkalmából kezdeményezett rendezvénysorozatba.

A REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) Európai Régi Zenei Hálózat 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává. A kezdeményezők az Európa-szerte szervezett koncertekkel, konferenciákkal és zenei rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére.

A koncerten első alkalommal szólal meg a csíkszeredai közönség előtt az a csembaló, amelyet a fesztivál kapott adományba egy nagyvonalú ajándékozótól, Regina Härditől Svájcból, Fülöp Mária csembalótanárnő közvetítésével.

A flamand csembaló 1980-ban készült G. C. Klop holland hangszerkészítő műhelyében.

 

A Baroq eMotion előadás, a 17-18. század emberének kifinomult művészetét értelmezi és helyezi át a 21. század technikai vívmányainak világába. Az előadásban különlegesen olvad egybe a konformizmus és nonkonformizmus, és állnak párhuzamba az évszázadokkal korábbi elegáns ruhák, kifinomult illatok illetve a modern korra jellemző egyszerű és kényelmes ruházat, amelyet az állandóan siető ember visel, aki néhány másodpercben “kommunikál” több száz kilométeres távolságokba.

A Baroq eMotion egy olyan fogadás, amely során megmarad a barokk pompája és gyöngédsége de hozzáadódik a kortárs minimalizmus, a technika és a média eszközeinek kiegészítésével.

Az előadás koreográfusa Juhász Csilla táncos, a zenei koncepció kidolgozója Raluca Enea csembalista, a rendező Laurenţiu Calomfirescu.

 

Műsoron:

Jean Philippe Rameau (1683–1764) - „Les Indes Galantes – Balet, reduit a quatre grands concerts” (1735/36) gyűjteményből: Entrée (des quatre Nations dans la Courd Hébé)

 

Jean Philippe Rameau (1683–1764) - „Pièces de clavecin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724) gyűjteményből

Suite en mi mineur:

Allemande – Courante – Gigue en Rondeau – 2e Gigue en Rondeau – Le Rappel des Oiseaux – Rigaudon – 2e Rigaudon – Double du 2e Rigaudon – Musette en Rondeau – Tambourin – La Villageoise (Rondeau)

 

Antoine Forqueray le Père (1650–1714) / Jean-Baptiste-Antoine Forqueray le Fils (1699–1782) –„IIe Suite din Pièces de viole composées par Mr. Forqueray le Père”. Mises en Pièces de Clavecin: La Mandoline – La Buisson. Chaconne

 

Johann Sebastian Bach (1685–1750) – szóló csembalóra írt d-moll szonátából (BWV 964): Adagio - Allegro. Fuga

 

Antonio Soler (1729–1783) – Fandango

 

Előadók:

Juhász Csilla – barokk tánc / kortárs tánc

Raluca Enea / Aysel-Luiza Puşcaşu – csembaló

Rendező: Laurenţiu Calomfirescu

 

Juhász Csilla a kolozsvári művészeti líceum klasszikus és modern tánc szakos diákjaként tanult. A régi táncok iránti szenvedély hatására 2000-től rendszeresen részt vett Kovács Gábor Magyarországon szervezett barokk tánc kurzusain. További barokk tánc mesterkurzusokon vett részt Mary Collins (Ringve International Summercourse, Norvégia), Françoise Denieau és Bérengère Bodenan (Academie de Sablé, Franciaország) vezetésével.

A kolozsvári Passegio Táncegyüttes művészeti vezetője, tánctanára, koreográfusa és táncosa. Közreműködött mint tánctanár, koreográfus és táncos a Passamezzo táncegyüttesben, illetve tagként a  Amaryllis táncegyüttesben és a Nova moderntánc-együttesben. Emellett klasszikus és modern táncot tanít a kolozsvári művészeti líceumban.  2009 óta a kolozsvári Ars Saltandi Egyesület elnöke.

 

Raluca Enea a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végzett hangszerpedagógia–zongora és előadóművészet–csembaló szakon, Ogneanca Lefterescu tanárnő diákjaként. 2005-től Németországban folytatta csembaló tanulmányait Harald Hoeren, Glen Wilson és Ketil Haugsand tanárok vezetésével.

Számos mesterkurzuson vett részt, ahol de Menno van Delft (Hollandia), Frédérick Haas (Belgium), Malcolm Bilson (USA) és Ketil Haugsand (Norvégia) voltak a tanárai, valamint az Academie de Sablé hallgatójaként Françoise Lengellé és Howard Crook (csembaló és barokk ének), illetve Jan de Winne, Marcel Ponseele és Hervé Douchy voltak a tanárai.

Koncertezett Romániában, Németországban, Norvégiában és Magyarországon. Jelenleg a bukaresti George Enescu Filharmónia előadóművésze, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára és doktorandusza, illetve a Bukaresti Régizene Fesztivál művészeti vezetője. Az Asociaţia Culturală Antiqva egyesület régizene és zenei nevelési projektjeit vezeti. 

 

 

Aysel Luiza Puşcaşu a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyeteme előadóművészi tanszékén végezte mesteri tanulmányait, Raluca Enea tanárnő osztályában. 

Régizenei mesterkurzusokon vett részt csembaló és kamarazene képzéseken, ahol Blandine Rannou (Academie de Sablé), Ketil Haugsand (Ringve Course, Norvégia), Marcel Ponseele és Jan de Winne voltak tanárai.

Rendszeresen vesz részt különböző zenei projektekben Bukarestben és az ország más városaiban.

 

Laurenţiu Calomfirescu 1968-ban született. A Bukaresti Egyetemen kibernetika szakot, majd Marosvásárhelyen rendezői szakot végzett. Színházi rendezőként dolgozott már a bukaresti Nottara és a Komédia színházban, Târgovişten, Aradon, Sepsiszentgyörgyön, valamint Olaszországban, Szicíliában.

A Dream Fest - Slatina (2014) és Spune pe Scurt (2011) filmfesztiválok zsűritagja, részt vett a foglyok színházi fesztiváljának - Festivalului de teatru pentru deţinuţi (2014) válogatásában, illetve zsűritag volt a börtönökben szervezett színházi forgatókönyv versenyen - Concursul de scenarii de teatru din penitenciare (2013).

Számos rövidfilmet és dokumentumfilmet rendezett. Munkafolyamat alatt van “99 de scenarii de scurtmetraj” (99 rövidfilm forgatókönyv) című könyve.

 Rendezést tanít a dokumentumfilm és rövidfilm alkotóközpontban - Centrul de Creaţie pentru Film Documentar şi Scurtmetraj.

Számos reklámvideót és hanganyagot készített, illetve az Iris rockegyüttes több videoklippje is az ő nevéhez fűződik. Emellett több mese hangoskönyvének kiadásán számos könyvkiadóval dolgozott együtt.  

A Romthalia színjátszó csoport igazgatója és a Teatrul de Emoţie igazgatója. 1990 óta közreműködik a Román Rádiónál.

 

A jegy ára 15 lej; diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

Jegyek elővételben a www.bilete.ro oldalon és az előadás elött egy órával a helyszínen vásárolhatók.

 

Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ

Partnerek: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Bukaresti Régizene Fesztivál, Petőfi Kávézó

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA