HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS A FORRADALOM 170. ÉVFORDULÓJÁN


Az 1848–1849-es-os magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepségein való jelenlétünkkel fejezhetjük ki idén is a szabadság, egyenlőség és testvériség iránti igényünket. Csíkszeredában két napos ünnepségsorozat keretében idézhetjük fel a márciusi ifjak emlékét.

Nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én, szerdán 19.00 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában magyar művekre alapozott ünnepi hangversennyel örvendezteti meg városunk lakóit a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar. Az est karmestere Werner Gábor (Budapest), szólisták: Mohai Bálint – fagott (Budapest), Ráduly Ádám – fagott (Nagyszeben) és dr. Filip Ignác Csaba – fuvola (Sepsiszentgyörgy).

A forradalom emléknapján délelőtt 11.00 órakor a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről. A köztéri ünnepség 16.00 órakor kezdődik a Gál Sándor-szobornál, ahonnan a himnuszok eléneklése, az ünnepi beszédek elhangzása és a koszorúk elhelyezése után a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar és a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovas huszárai vezetésével a résztvevők átvonulnak a Vár térre.

A rendezvénysorozat központi eseménye, a Vár téri megemlékezés 17.00 órától kezdődik a székely zászló ünnepélyes felvonásával a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével. Ezt követően – rendhagyó módon – a koszorúk elhelyezésével folytatódik az ünnepség, majd a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola tagjai az 1848-as szabadságharcban használt védés- és vágástechnikákat mutatnak be. Az ünnepi beszédek között a Gyimesvölgye férfikórus előadásában katonadalok hangzanak el. A megemlékezés egyházi áldással és közös imával zárul.

A forradalom és hősei előtti tisztelgés nem ér véget a köztéri rendezvényekkel, az emléknap zárásaként ünnepi gálaműsorra várjuk a nagyérdeműt 19.00 órától a Városi Művelődési Házba. Az ünnepi előadáson a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes karának előadásában Giuseppe Ottavio Pitoni: Boldog, aki énekel, Karai József: Estéli nótázás és Négy magyar népdal, illetve John Rutter: Gyönyörű mind című művek csendülnek fel. Zongorán közreműködik Mosoly Dániel Tibor, vezényel Gergely-Simon Ibolya.

A gálaműsor második részében a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Hegyen innen – hegyen túl című előadásával lép színpadra. Az együttes emblematikus műsorát a két kiváló szólótáncos, Antal Zsolt és Péter László álmodták meg, állították össze. Sajátossága, hogy két szomszédos és jórészt összefüggő, mégis különböző tájegység, Felcsík és Gyimes énekelt, táncolt örökségét mutatja be. A gálaműsorra, akárcsak a 14-i hangversenyre a belépőjegyek ára 15, illetve 10 lej.

 

Fontos tudnivalók:

  • A koszorúzási szándékot kérjük előzetesen jelezni a 0266–371 464-es telefonszámon, vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen, március 15-én, csütörtökön 12.00 óráig.
  • Az ünnepség ideje alatt március 15-én, csütörtökön forgalomkorlátozásra kell számítani a Gál Sándor-szobornál, tervezetten 16.00–17.00 óra között, valamint a Vár téren 17.00 és 18.30 óra között.
  • Nemzeti ünnepünk munkaszüneti nap, ezért a Városházán szünetel az ügyfélszolgálat.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA