HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

CSÍKSZEREDÁBAN IS BEMUTATJÁK SÁNTHA ATTILA BÜHNAGY SZÉKELY SZÓTÁRÁT


Több mint egyszerű szószedet: sok-sok szócikkből álló elbeszéléskötet, gyönyörű fotókkal illusztrálva. Súlyos, igényes munka. Monumentális alkotás: 472 oldal, 1,9 kilós. Röviden így jellemezhető Sántha Attila Bühnagy székely szótára, melyet Bécs, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Gyimesközéplok és Zabola után a csíkszeredai közönség is közelebbről megismerhet. A bemutatónak – március 1-jén, csütörtökön 18.00 órától – a Csíki Mozi ad otthont. A Székely szótár javított, bővített kiadásának szerzőjével, Sántha Attilával, valamint a könyv illusztrátoraival, Ádám Gyulával és Fodor Istvánnal Székedi Ferenc újságíró beszélget. Az eseményen Muszka Sándor (Sanyi bá) székely egyperceseket ad elő.

„… a székely nyelvterületen kívül – szóhasználatunk és hangsúlyozásunk miatt – csodabogárként kezelnek bennünket. Talán emiatt kezdtem hozzá közel két évtizede a székely szavak gyűjtésénék” – eleveníti fel a kezdeteket a kötet előszavában Sántha Attila. A szerző a mostani kötet elődje, a Székely szótár 2004-es megjelenését követően arra számított, hogy két éven belül elő tud állni egy javított, bővített kiadással. Ezzel szemben tizenhárom esztendőbe telt feldolgozni azt az óriási szó- és adatmennyiséget, amellyel a székelyek elárasztották a gyűjtőt. Megérte várakozni: az új kötet szócsaládok szerint csoportosítja a sok esetben először nyomdafestéket látó székely szavakat, így azok nemcsak önmagukban ragyognak, hanem együttesen a székely nyelvi régmúlt sötét foltjait is bevilágítják.

A szerző szakmai szerepet – és hasznot is szánt a könyvnek: „…vélhetően ahhoz is hozzájárul majd, hogy kutatásával a társtudományok szakérőti rendet vághassanak az eredetmítoszok és tudományos feltételezések rengetegében, s közelebb kerüljenek annak tisztázásához: honnan jöttünk, és kik vagyunk mi, székelyek …”.

A Bühnagy székely szótár több mint egyszerű szószedet: sok-sok szócikkből álló elbeszéléskötet – vagy regényfolyam –, mely a világ legkülönlegesebb és legképlékenyebb nyelve, a magyar nyelv születésének csodáját is feltárja, és amelyet bárhol ütünk fel, Tündérországba röpít minket. Arra a helyre, melynek lelke Ádám Gyula és Fodor István zseniális fotóiba költözött. 

 

A könyv a bemutatón kedvezményesen 80 lejért vásárolható meg.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA