HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ŐSZI ZONGORAESTEK A CSÍKI MOZIBAN


„...a zongora szerintem az első helyet foglalja el a hangszerek rangsorában; a legáltalánosabban művelt, legnépszerűbb hangszer. Fontosságát és népszerűségét részben annak a képességének köszönheti, hogy (…) egybe tudja foglalni és össze tudja sűríteni magában az egész zeneművészetet. Hét oktávnyi hangterjedelme egy egész zenekar kiterjedését átöleli, s egyetlen ember tíz ujja elég arra, hogy száznál több versengő hangszer közreműködésével teremtett harmóniákat fejezzen ki…” – vallja Liszt Ferenc, 1839-ben, az Őszi zongoraestek hangverseny-sorozat „főszereplőjéről”.

Városunk kulturális életében hosszú évek óta hiányt képez egy koncertzongora. 2017 októberében Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala áldozott erre a célra és beszerzett egy új, Petrof márkájú koncertzongorát, amely a Csíki Moziban kapott helyet. Ezt a rendkívüli fontossággal bíró előrelépést – november 3–24. között – egy zongoraavató koncertsorozattal kívánjuk megünnepelni, amely több koncertet foglal majd magába, neves művészek közreműködésével, nemcsak a komolyzene világából.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Csíki Kamarazenekar Egyesület közös szervezésében zajló koncertsorozat keretében első alkalommal, november 3-án, pénteken, 18.00 órától Bálint Zsuzsa erdélyi származású, Németországban élő zongoraművész koncertjét hallhatja a közönség. Az est műsorán Johann Sebastian Bach, Bartók Béla és Sergej Rachmaninov művei szerepelnek.

Bálint Zsuzsa Marosvásárhelyen nevelkedett zenész családban. Zenei tanulmányait Szőnyi Zoltán és Trózner Sarolta irányitásával kezdte. Németországba költözése után az esseni, valamint a berlini művészeti egyetemen képezte magát, Boris Bloch, majd Georg Sava irányitásával.

Számos versenyen vett részt. Első díjat nyert Franciaországban (Chateau de Courcillon), Spanyolországban (San Sebastian), valamint Olaszországban (Parma) is.

Koncerttevékenysége rendkívül gazdag. Fellépett már olyan neves zenei központokban, mint Berlin, Párizs, Bukarest, Budapest, Szentpétervár, London, Porto, Lisszabon, New York.

Bálint Zsuzsa jelenleg Berlinben él és tanít a Művészeti Egyetemen. 2005 óta a Baden-Baden-i nemzetközi mesterkurzus zongoraművésze.

2009-ben szóló CD-t adott ki az Egyesült Államokban. Nemzetközi fesztiválok állandó meghívottja.

 

Az Őszi zongoraestek további programja:

2017. november 18., szombat, 18.00 óra – Artur Kaganovskiy hegedűművész és Székely Attila zongoraművész estje

2017. november 18., szombat, 20.00 óra – I heart Budapest show Iván Szandrával (zongora) és Jász Andrissal (szaxofon)

2017. november 24., péntek, 18.00 óra – Demény Balázs zongorakoncertje

 

A jegyek elővételben megvásárolhatók a bilete.ro oldalon, illetve a Csíki Játékszín előterében hétköznapokon 16.00–19.00, hétvégén 16.00–20.00 óra között. A belépőjegy ára: 15 lej (felnőttek), illetve 12 lej (diákok, nyugdíjasok).

 

[vissza]

Rendezvényajánló

OKT A REMÉNYSÉG FÁI – megemlékező ünnepség
21
OKT PSALMUS HUNGARICUS – ünnepi hangverseny
21
OKT NÉPEK TENGERE –Nagyvárad Táncegyüttes vendégelőadása
20
OKT TISZTA – a Háromszék Táncegyüttes vendégelőadása
17
OKT Balogh Sándor-Lukácsházi Győző: 50 PERC ALATT A FÖLD KÖRÜL – zenés mesejáték, a Csíki Kamarazenekar és a BonBon Matiné produkció közös előadása
15

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA