HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

AZ ÖTÖDIK PECSÉTTEL ÉS AZ OCTAVVAL VÁRJA KÖZÖNSÉGÉT E HÉT VÉGÉN A CSÍKI MOZI


Ezen a hétvégén is érdemes lesz mozijegyet váltani, hiszen szombaton este – Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendező születésének 100. évfordulója tiszteletére – Az ötödik pecsét című film, míg vasárnap az Octav című román dráma szerepel a Csíki Mozi műsorán. A hétvégi vetítésekhez kapcsolódó tudnivalókat, illetve a közeljövő terveit és a mozi működtetésének irányvonalát, jellegét is sajtótájékoztató keretében ismertette Ráduly Róbert Kálmán polgármester.

„Fábri 100”

„Továbbra is utófesztivál jogcímén működtetjük a Csíki Mozit, átlagban heti nyolc vetítéssel. A fesztivál nyitónapja óta túl vagyunk a tízezer nézőn és a százhatvanezer lejes bevételen.” – vezette fel az október 25-i sajtótájékoztató témáit az elöljáró. Mint mondta, a város is szeretne felsorakozni azon helyek közé, ahol megemlékeznek a markáns magyar rendező, Fábri Zoltán munkásságáról. A múlt vasárnap már láthatta a közönség A Pál utcai fiúkat, most szombaton pedig Az ötödik pecsétet vetítjük, mely a békeidők magyar filmgyártásának gyöngyszeme. A Fábri-estbe közreműködőként bekapcsolódik Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa is.

A Pál utcai fiúkat egyébként a Zene&Mozi program keretében a város általános iskolásai is megtekinthetik, de a tervek szerint további Fábri-filmek is vászonra kerülnek: a város megszerezte az Isten hozta, őrnagy úr vetítési jogát és a tervek szerint havonta egyszer, kétszer műsorra tűzzük a magyar filmalkotás gyöngyszemei, a magyar kultúrvilág sarokkövei közül néhányat – fogalmazott a polgármester.

 

Octav-bemutató a főszereplő, Marcel Iureş jelenlétében

Ioan Celebidachi első nagyjátékfilmje, az Octav országos bemutató karavánjának egyik stációja lesz Csíkszereda vasárnap este hat órától. Az elöljáró szerint ez egy rendkívül fontos momentum a város életében, hiszen szerinte nemcsak a szereposztása rendkívüli ennek a filmnek, hanem a rendezője, forgatókönyvírója, képi és zenei munkatársai is nemzetközi szinten jegyzett egyéniségek. A film csíkszeredai bemutatóján jelen lesz a rendező mellett a címszerepet játszó Marcel Iureş, illetve a filmben a 10 éves kislányt játszó Alessia Tofan is.

Az Octav most először kerül vetítésre magyar felírattal. A magyar szövegkönyvet Ráduly Róbert Kálmán fordította, ezzel is jelezve azt a célkitűzést, hogy a Csíki Moziban a filmeket ildomos volna magyarul feliratozni.

 

Tervek a közeljövőre, a széllel szemben haladva

A következő hónapokra vonatkozó tervek kapcsán a polgármester elmondta, szeretnék még egyszer műsorra tűzni a Bacalaureat című filmet, de már magyar felirattal (ennek a szövegkönyvét is ő fordítja), de a Kút, A martfűi rém, sőt A Viszkis is vászonra kerül. Ugyanakkor Tudor Giurgiu rendezővel is tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a Cannes-i Filmfesztivál műsorában szereplő filmek közül is megismerjen néhányat a csíki közönség.

A polgármester azt is kihangsúlyozta, hogy a Csíki Mozival nem kívánnak beállni a főáramlatba, inkább a trendekkel, a széllel szemben haladnak. Nem a „kóla és a popcorn” a fő irányvonal, sokkal inkább a minőségi filmek, a nem napi szintű vetítések, koncertek, események határozzák meg a Csíki Mozi sajátos jellegét.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA