HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TÖBB, MINT EZREN VOLTAK KÍVÁNCSIAK A FILMSZEREDÁN VETÍTETT ALKOTÁSOKRA


Van igény a mozizásra Csíkszeredában, hiszen több mint ezer néző volt kíváncsi a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon vetített alkotásokra a hétvégén.

Több filmet is telt ház előtt vetítettek, így többek között a szombati Lengemesék című animációs film vetítésén is megtelt a nézőtér, de a vasárnap vetített Enyedi Ildikó: Testről és lélekről című díjnyertes alkotására is már pénteken elfogytak a jegyek.

 Minden korosztály találhatott kedvére való programot a Filmszeredán. Míg délután főként a gyerekeket várták, úgy rajzfilmekkel, mint koncertekkel az esti vetítésekre is szépen megtelt a nézőtér. A résztvevők könnyed közönségfilmek mellett kőkemény drámákat is láthattak, többek között Az anyám és más futóbolondok, a #sohavégetnemérős, a 6,9 a Richter-skálán, valamint a Miért én című román és magyar alkotásokat vetítették a hétvégén, de nemzetközi produkciók, mint a Szerelem története is helyet kapott a kínálatban, de a Testről és lélekről című Arany medve-díjas film is elért Csíkszeredába.

Bepillantás a romániai titkosszolgálat működésébe

Majdnem telt ház előtt vetítették szombaton Tudor Giurgiu: De ce eu című filmjét Csíkszeredában, a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon. A megtörtént eset alapján készült, a román titkosszolgálat működésébe betekintést nyújtó alkotás vetítését követően Vágási Emőkével a film társproducerével beszélgetett Csiszér András, a filmfesztivál egyik szervezője. Vágási elmondta: nagyon örül annak, hogy Csíkszeredába is eljutott a film. Elmondta, amikor Tudor Giurgiu és felesége, Oana Giurgiu megkeresték őt, a film története már a legapróbb részletekig ki volt dolgozva. Számára, jogász végzettségűként, egy igazságkeresőről szóló film nagyon izgalmasnak tűnt, ezért örömmel vett részt a produkcióban.

Az eredetileg a 2015-ös Berlinale Filmfesztiválon bemutatott film kapcsán Vágási Emőke elmondta, hogy tulajdonképpen ez Tudor Giurgiu saját története, hiszen a Román Televízió élén őt sem hagyták, hogy megreformálja a rendszert, és a filmje főszereplőjéhez, Cristian Panduruhoz hasonlóan őt is meghurcolták és félreállították. A fiatal ügyész történetével az ő meghurcolását követően találkozott, és teljesen tudott azonosulni vele, ennek is köszönhetően tette túl magát az őt ért megpróbáltatásokon, úgy volt ezzel a történettel, hogy el akarta mesélni. Ebben Vágási Emőke az igazságharcos történetét látja, mint fogalmazott, a film arról szól, hogy mit teszel meg azért, hogy az igazadat kivívd? Arról is szól, hogy a rendszer ellen mennyire lehet megvívni ezeket a harcokat – tette hozzá Csiszér András. A társproducer szerint a történetet mindenki érti, mert a román társadalomról is ad egy korképet. Elmondta, az alkotással számos fesztivált bejártak, és még az Európai Parlamentben is vetítették.

A filmek között és alatt a Majláth Gusztáv Károly téren berendezett fesztiváludvarban helyi zenekarok léptek fel, a The Crazy Plumbers, a Four People One Pack, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a Friday Rehab, az Evilági és a Party Brass Band szórakoztatták zenéjükkel a közönséget.

A Filmszereda hétfői programja

Hétfőn 15 órától Legendárium rajzfilmet vetítenek, 16 órától gyermektáncház lesz. 16 óra 45 perctől az Olli Mäki legboldogabb napját (2016., r.: Juho Kuosmanen), 18:30-tól az Érettségit (Bacalaureat) (2016, r.: Cristian Mungiu) 20 órától Szabó Enikő és barátai koncerteznek, majd 21 óra 15 perctől a Hajnali láz (2015, r.: Gárdos Péter) című filmet vetítik. A részletes program elérhető az esemény Facebook-oldalán. Jegyek a bilete.ro oldalon és a Csíki Játékszín előterében felállított Filmszereda-standnál kaphatók.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA