HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

MEGERŐSÍTIK A TESTVÉRVÁROSI MEGÁLLAPODÁST


Rendhagyó helyszínen, az 1917. március 8-i, Magyaros-tetői csata helyszínén, a Litzman-kúpnál látja el újra kézjegyével Ráduly Róbert Kálmán és Szólláth Tibor Zoltán polgármester a Csíkszereda és Hajdúnánás közötti testvérvárosi megállapodást 2017. szeptember 17-én, vasárnap. Az ezt megelőző szombati napot pedig a száz évvel ezelőtti történések felidézésére szenteli Csíkszereda Város Önkormányzata és a Csíki Székely Múzeum.

A két város az elmúlt hétvégén, szeptember 10-én pecsételte meg ünnepélyesen a több mint 100 éves történelmi kapcsolatát a Hajdú-Bihar megyei településen hetedik alkalommal megtartott Székely Menekültek Emléknapja keretében, melyet idén a székelyek 1917. évi hazatelepülésének századik évfordulója jegyében szerveztek. Az 1916-os román támadás után több mint 3000 csíki talált átmenetileg menedéket és otthont Hajdú vármegyében, Hajdúnánáson. Az akkori események emlékére és köszönetéppen a vendégszeretetért Csíkszereda város és a Csíki Székely Múzeum – a Mikó Ferenc Alapítvány által – egy székely kaput is ajándékozott Hajdúnánásnak, melyet a megemlékező ünnepség keretében avatott fel a két közösség.

Hajdúnánás után Csíkszeredában is felidézzük a székelyek és a hajdúk egy évszázados kapcsolatát. A megemlékező ünnepség keretében 2017. szeptember 16-án, szombaton 16.00 órától a két város önkormányzata, illetve a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület koszorút helyez el a Székely Hadosztály tiszteletére állított emlékműnél Csíksomlyón. Ezt követően 17.00 órától a Csíki Székely Múzeum bástya-termében folytatódik a megemlékezés, ahol köszöntőbeszédet mond Füleki Zoltán alpolgármester és Szólláth Tibor Zoltán, Hajdúnánás polgármestere, majd Ft. Darvas-Kozma József esperes eleveníti fel az első világháború történéseinek csíki vonatkozásait.

Az ünnepségen közreműködik a Gyimesvölgye Férfikórus, az előadásukban felcsendülő népdalcsokrok között pedig „Menekülnünk kell!” címmel részletek hangzanak el korabeli visszaemlékezésekből, leírásokból Daczó Katalin válogatásában. A megemlékezés záróakkordjaként a résztvevők megtekintik a Nézőpontok – Térhatású képek a Nagy Háborúról című kiállítást a házigazda, Gyarmati Zsolt múzeumigazgató tárlatvezetésével.

 

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA