HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

KODÁLY-ÉVI VOKÁLSZIMFÓNIKUS KONCERT A SZABADSÁG TÉREN


Több mint száz magyarországi és erdélyi kórusénekes lép színpadra Hollerung Gábor karnagy, Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész vezetésével 2017. augusztus 26-án, szombaton 19.00 órától Csíkszereda főterén a nemzetközi Kodály emlékév keretében szervezett vokálszimfónikus koncerten. 

A kórushangverseny műsora és fellépői

A Kodály-év csíkszeredai megünneplésére való felkészülés egyik jeles eseménye volt a „Székelyföldi Kórustalálkozó”, amelynek keretében  2017. június 30. – július 2. között  Székelyudvarhelyen több énekkar kóruszenei táborban sajátította el a szabadtéri koncert repertóriumát. Az augusztus 26-i Szabadság téri előadás fő produkciója Kodály Psalmus hungaricusa lesz, amely a legtöbb kórus számára önállóan megvalósíthatatlan. Emellett Tolcsvay Magyar miséje hangzik el, ami az erdélyi kórusok kedvelt repertoárdarabja, de nem csak az erdélyi magyar kórusok, hanem az anyaországi énekegyüttesek is szívesen éneklik.

A rendezvény előkészítését és vezénylését Hollerung Gábor karnagy valósítja meg. A koncerten közreműködik a  Balázs Ferenc Vegyeskar, Székelyudvarhely, karnagy Orosz-Pál József, Baratia Chorus Bukarest, karnagy Fekete Klára, Brassói Egyesített Kórus (Brassói Magyar Dalárda, Magyar Evangélikus Lutheránus kórus, Brassói Magyar Unitárius Egyházközség kórusa), karnagy Kovács Klára Ildikó, Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Budapest, karnagy Tőri Csaba, Camerata Nőikar, Székelyudvarhely, karnagy Orosz-Pál József, Intermezzo Kamarakórus, Szováta, karnagy Fülöp Judit,  Jubilate Deo kórus, Székelyudvarhely, karnagy Székely István, Kétágú Református Templom Vegyeskara, Kolozsvár, karnagy Adorjáni Júlia Katalin, Szalman Lóránt Vegyeskar Marosvásárhely, karnagy Orosz-Pál József, Szászcsávási Énekkar Szászcsávás, karnagy Ugron Noémi.

 

Előzmények

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) keretében működő Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2016. december 1-jén Addisz-Abebában, az etióp fővárosban tartott ülésén vitatta meg „A népzenei örökség Kodály-koncepció szerinti megőrzése” című, több ország által támogatott előterjesztést. A 24 tagú bizottság döntése szerint a Kodály-módszer felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok jegyzékébe. Az UNESCO arról is döntött, hogy a kettős Kodály évforduló kapcsán Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója tiszteletére a 2017-es esztendő nemzetközi Kodály-év lesz.

A Hungarikum Bizottság 2017. március 21-i döntése értelmében a Hungarikumok Gyűjteményébe került a Kodály-módszer is. Ezeknek az eseményeknek tükrében nem csoda, ha az egész kárpát-medencei magyarság, a nemzetközi zenei világ jeleseivel együtt, 2017-ben Kodály Zoltánt ünnepli.

A nagy magyar zeneszerző és pedagógus emléke méltó megünneplésének gondolata már 2016-ban megszületett. A szervezők elhatározták, hogy egy nagyobb méretű, szabadtéri Kodály emlékhangversennyel tisztelegnek a Mester emléke előtt. A koncert egyben az Énekel az ország mintájára létrehozzott erdélyi-anyaországi kórusok találkozója is. A rendezvény lelke és motorja az Artisjus-díjas (1998, 2008), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével (2002), Liszt Ferenc-díjjal (2004), Jeruzsálem-díjjal (2006), Budapestért-díjjal (2016) kitüntetett Érdemes művész (2015), Hollerung Gábor, aki magyarázataival, szemléletes próbamódszereivel és karizmatikus személyiségével rendkívüli produkciók létrehozója, ami egyaránt élmény a közreműködők és a hallgatóság számára.

 

A csíkszeredai kórushangversenyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA