HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS MÁRCIUS 15-ÉN


Az 1848–1849-es-os magyar forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata kétnapos ünnepségsorozatot szervez Csíkszeredában. A köztéri megemlékezések mellett komolyzenei koncert és néptáncelőadás is színesíti a programot.

A rendezvénysorozat március 14-én, kedden a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium leánykarának ünnepi előadásával indul, amelyre a Szent Kereszt barokktemplomban kerül sor 17.00 órától. Ugyancsak nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én, kedden 19.00 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatja be a Táncoljatok! – táncosok a táncról című műsorát a Csíki Moziban. A műsorban táncosok vallanak a táncról. Az irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített alkotást természetesen a mozgás, a tánc fogja össze egységes egésszé. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak megfogalmazása szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak a nézők.

A forradalom emléknapján délelőtt 11.00 órakor a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről.

A köztéri ünnepség 16.00 órakor kezdődik a Gál Sándor-szobornál, ahonnan a himnuszok eléneklése, az ünnepi beszédek elhangzása és a koszorúk elhelyezése után a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar és a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovas huszárai vezetésével a résztvevők átvonulnak a Vár térre.

A rendezvénysorozat központi eseménye, a Vár téri megemlékezés 17.00 órától kezdődik a város zászlajának ünnepélyes felvonásával a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével. Az ünnepi beszédek között a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium leánykara és a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes kara előadásában Kossuth-nóták és kórusművek csendülnek majd fel, illetve Mihó Attila Junior Prima díjas prímás és barátai (András Orsolya – ének, Fazakas Albert – brácsa, Tóth Máté – bőgő) autentikus magyar népzenét játszanak.

A megemlékezés a Petőfi Sándor és Nicolae Bălcescu szobrok koszorúzásával zárul.

 

Koszorúzás – két helyszínen (Gál Sándor-szobor, Vár tér)

Kérjük a koszorúzni szándékozókat, jelentkezzenek előzetesen a 0266–371 464-es telefonszámon, vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen, március 15-én, szerdán 12.00 óráig.

 

Közlekedés

Az ünnepség ideje alatt március 15-én, szerdán forgalomkorlátozásra kell számítani a Gál Sándor-szobornál, tervezetten 16.00–17.00 óra között, valamint a Vár téren 17.00 és 18.30 óra között. 

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚL XVII. FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT
28
JÚL Szilágyi Tibor: NYITOTT ABLAK – zenés játék
22
JÚL Szakács Attila Imre: GÖRÖNGYÖS ÚTON...EGY SZÉKELY ÉLETPÁLYA CSÍKBORZSOVÁTÓL SZATYMAZIG – könyvbemutató
18
JÚL GYŐRFFY LÁSZLÓ: NEKROSPEKTÍV – kiállítás
18
JÚL RÖPTETŐ – ÉRZELMI INTELLIGENCIA FEJLESZTŐ TÁBOR GYERMEKEKNEK
15

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA