HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

„HAZATÉR” A VITÉZ LÉLEK


Négyállomásos erdélyi turnén mutatja be a budapesti Nemzeti Színház Tamási Áron Vitéz lélek című példázatából készült előadását. Tamási szülőfaluja, Farkaslaka mellett Marosvásárhely, Székelyudvarhely és Csíkszereda közönsége is láthatja a darabot.

„Nagyon örvendünk és megtisztelőnek érezzük, hogy huszonöt év után újra városunkban játszanak a nemzet nagy színészei” – fogalmazott Füleki Zoltán alpolgármester az előadás kapcsán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának Gál Sándor utcai székhelyén, a Lázár-ház dísztermében szervezett március 7-i sajtótájékoztatón. Az elöljáró szerint az erdélyi magyarságnak – az összefogáson túl – most épp vitéz lélekre van a legnagyobb szüksége, ez a lélekerősítő tehát jól jön mindannyiunk számára.

A turné előzményeiről, az előadás részleteiről A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója számolt be. Elmondta, a turné gondolatának csíráját Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke „ültette el”, amikor arra kérte a Nemzeti Színház vezetőségét, hogy ha lehet, hozzák el Tamási szülőfalujába a Vitéz lélek című előadást. Ez az álom pedig épp Tamási Áron születésének 120. évfordulóján valósul meg.

A. Szabó Magda szerint szemet és szívet gyönyörködtető előadásra számíthat a csíki közönség, és reményét fejezte ki, hogy itt, ahol még inkább értik Tamási szavait, lelkét, méltó és melegebb fogadtatásra talál a darab és maradandó élmény lesz mindenki számára.

 

2013 szeptemberében, a Vidnyánszky Attila által vezetett budapesti Nemzeti Színház nyitóelőadása a Vitéz lélek volt. Azóta már több mint félszázszor került színre Tamás Áron példázata a Nemzetiben, és a teátrum legtöbbet utazó előadása: a magyarországi vendégjátékok mellett bejárta a Kárpát-medencét, eljutott Románia, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia és Szlovénia magyarlakta vidékeire is.

 

Vidnyánszky Attila rendező szerint „a Vitéz lélek az újrakezdés darabja – az első világháború után játszódik, és a másodikban íródott. Amikor romokban a házunk, a hazánk, mivel lehet újrakezdeni, s főleg milyen hozzáállással? Egy szamár – a darabban testi mivoltában meg sem jelenő figura – a maga alázatosságával, a hátán hordott keresztjével több mint jelkép. S persze, a darab középpontjában ott van még a szerelem csodája is. A mese, ami egyre inkább hiányzik az életünkből.

A Vitéz lélek életigenlő módon akar tudósítani arról, hogy egy talpra állási folyamatban vagyunk, s hogy van tartalma és pátosza az önmagunkba vetett hitnek, hiszen ha belegondolunk, minden lepusztultságnak, a gátló tényezőkkel együtt mi, magyarok hihetetlenül életerős, talpra állni képes nemzet vagyunk.”

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚL XVII. FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT
28
JÚL Szilágyi Tibor: NYITOTT ABLAK – zenés játék
22
JÚL Szakács Attila Imre: GÖRÖNGYÖS ÚTON...EGY SZÉKELY ÉLETPÁLYA CSÍKBORZSOVÁTÓL SZATYMAZIG – könyvbemutató
18
JÚL GYŐRFFY LÁSZLÓ: NEKROSPEKTÍV – kiállítás
18
JÚL RÖPTETŐ – ÉRZELMI INTELLIGENCIA FEJLESZTŐ TÁBOR GYERMEKEKNEK
15

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA