HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÚJ SPORTLÉTESÍTMÉNY A JÉGKORONG-UTÁNPÓTLÁS SZOLGÁLATÁBAN


Pénteken, március 3-án tartották Csíkszeredában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős mobil műjégpályájának megnyitóünnepségét. A Dendrológiai parkban felállított létesítmény Molnár Lajos nevét viseli.

„Új időszámítás kezdődik a jégkorong utánpótlás-nevelésben, ennek része a Molnár Lajos Műjégpálya is” – emelte ki köszöntőjében Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke, aki házigazdaként köszönetet mondott mindazoknak, akik  a jégpálya megvalósításában szerepet vállaltak, elsősorban a magyar kormánynak, a Magyar Jégkorongszövetségnek, a helyi önkormányzatoknak. Tánczos kiemelte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerepét is a a magyar kormány e projekt partnereként és támogatójaként való „megnyerésében”.

Kelemen Hunor a hokiszerető csíkiakhoz szólva felidézte, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásához, a régi álmok megvalósításához elsősorban partnereket kellett keresni: „2015-ben, a Magyar Állandó Értekezlet fórumán, de még azelőtt, az ezt előkészítő beszélgetéseken arra kértem Orbán Viktor miniszterelnök urat, hozzuk létre a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, ugyanis itthon, nálunk Székelyföldön szükség van egy olyan intézményre, egy olyan keretre, ahol minden korosztályának – a legkisebbektől a legnagyobbakig – lehetősége nyílik a korcsolyázásra, a jégkorongozásra”. Az RMDSZ elnöke szerint Csíkban a jégkorongozásnak egy olyan hagyományát kell megőrizni és tovább vinni, amelyre méltón lehet büszke minden csíki, de székely ember is.

 

„Mi ma gazdagabbak leszünk, itt vagyunk egy megvalósult álmunkban, amelyet  Molnár Lajosról nevezünk el” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, a műjégpályát működtető Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere. A létesítmény névadójáról az elöljáró elmondta, ő volt az első, aki Csíkországban korcsolyát kötött a lábára, a magyar sportélet úttörőtje, meghatározó alakja volt. Az ő tollából, az ő neve alatt jelent meg az első magyar atlétikai könyv 1885-ben. Molnár Lajos volt az alapítója a Magyar Atlétikai Klubnak, és ő volt az első alapító elnöke a Csíkszeredai Korcsolyaegyletnek.

„Hoki azért van Székelyföldön, mert Molnár Lajos elkezdett Csíkszeredában korcsolyázni és Vákár Lajosék hokizni” – emelte ki az elöljáró, majd hozzátette: addig lesz hoki Székelyföldön, amíg Csíkszereda a zászlósa lesz!

A magyar kormány képviseletében a megnyitón felszólalt Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese, továbbá dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja is. Az ünnepségen közreműködtek az ISK és a Sportclub tehetséges műkorcsolyázói: Kenéz Zselyke, Sztojka Krisztina és Ráduly Réka, végül pedig Darvas Kozma József római katolikus esperes áldotta meg az új létesítményt.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚL XVII. FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT
28
JÚL Szilágyi Tibor: NYITOTT ABLAK – zenés játék
22
JÚL Szakács Attila Imre: GÖRÖNGYÖS ÚTON...EGY SZÉKELY ÉLETPÁLYA CSÍKBORZSOVÁTÓL SZATYMAZIG – könyvbemutató
18
JÚL GYŐRFFY LÁSZLÓ: NEKROSPEKTÍV – kiállítás
18
JÚL RÖPTETŐ – ÉRZELMI INTELLIGENCIA FEJLESZTŐ TÁBOR GYERMEKEKNEK
15

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA