HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

KÖVÉR LÁSZLÓ A MAGYAR ÖSSZEFOGÁS MELLETT


Középpontban az oktatás címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke hétfő délelőtt Csíkszeredában. Az oktatási szakemberek, politikusok részvételével zajló fórumot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem könyvtárában tartották zárt ajtók mögött.  

„Nem véletlen, hogy az elnök úr éppen ebben az időpontban érkezett mihozzánk, hiszen végre megvalósult az a magyar lista, amelyet a parlamenti választások tekintetében sokan várnak, én magam is, mint Csíkszereda polgármestere – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán a beszélgetést követő rövid sajtótájékoztatón, utalva Kövér László házelnök erdélyi körútja céljára is. A polgármester azt is kijelentette, hogy a magyar összefogásnak akkor és úgy van értelme, ha azt egy nagyon jelentős kritikus tömeg támogatja december 11-én.

A polgármester üzenetét nyomatékosította Kövér László is. Mint mondta, „azt szeretnénk elősegíteni, hogy a magyar összefogás mellé az erdélyi magyar választók is beálljanak, hogy méltányolják azt a törekvést, ami az RMDSZ és az MPP részéről megfogalmazódott és tettekben is megnyilvánult, azaz félretéve a fennálló ellentéteket, véleménykülönbségeket, egyetlen lehetőséget láttak az erdélyi magyarság jelenlegi helyzetében: az együttműködést és a bukaresti törvényhozásban a magyar képviselet megerősítését. Enélkül – tette hozzá a házelnök – azok a problémák, amelyeket az erdélyi magyarság évek óta görget maga előtt, nem oldhatók meg. Az elnök azt is kihangsúlyozta, hogy az anyaország ehhez mindenféle segítséget igyekszik megadni, de a magyar érdekképviseletnek elsősorban itt kell megfogalmazódnia Székelyföldön, Erdélyben, itt kell erősnek lenni.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzottak kapcsán Kövér László rámutatott arra, hogy a románia magyar oktatás problémáinak egy része abból fakad, hogy az erdélyi magyarság kisebbségi sorban kénytelen az oktatásügy gondjaival szembesülni. Nincs meg az önrendelkezési lehetősége, amellyel gondoskodni tudna arról, hogy a közösségnek a szülőföldön magyarként való megmaradását segítse elő. Éppen ezért a következő időszak nagy feladata az lesz, hogy azok a képviselők, akiket Bukarestbe delegálnak a választók, mindent megtegyenek, hogy az erdélyi magyarság az oktatás ügyéről autonóm módon dönthessen, de legalábbis az eddigiekhez képest nagyobb befolyásra tegyen szert a jövője formálásában.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA