AHOL A HŐSÖKET NEM FELEJTIK, MINDIG LESZNEK ÚJAK


A Kalász negyedi temető előtti téren felállított 56-os kopjafánál emlékeztek pénteken, október 21-én kora délután az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire. A Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében zajló négynapos rendezvénysorozat részeként tartott ünnepség a város oktatási intézményeinek több száz diákja, intézmények, civil szervezetek képviselőinek jelenlétében zajlott.

A megemlékezésen felszólalók szinte kivétel nélkül a ma fiataljaihoz szóltak és a közös felelősségvállalásra hívták fel a jelenlevők figyelmét. Füleki Zoltán alpolgármester miután rámutatott arra, hogy a közelmúltnak aligha van olyan darabja, amelyet annyira átitatott volna a felelősség érzése, mint 1956 eseményeit, arra figyelmeztette a fiatalokat, hogy nem szabad érdektelennek lenniük, ki kell állniuk az igazság, szabadság mellett és tudniuk kell azt a történelmet, amiből merítkezhetünk.

A felelősségvállalást hangsúlyozta beszédében Tőke Ervin önkormányzati képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke is. „Kibújhatunk-e a felelősség alól? Helyes-e azzal hárítani, hogy nem érdekel, nem érdemes?” – intézte a költői kérdések sorát a jelenlevőkhöz. Tőke szerint mindannyian felelősek vagyunk közösségünk megmaradásáért, ezért arra biztatott mindenkit, hogy keressünk egymásban társat e küzdelemben.

Darvas-Kozma József esperes-plébános a hatvan év múlva, 2076-ban tartandó megemlékezést vetítette elő. Akkor lesz a kopjafánál csíkszeredai székely magyar, aki 56-ra emlékezik, ha „összefogunk, ha felismerjük korunk betegségeit, ha lesz tiszta ifjúság, lesz becsületes család és gyermeket szerető szülő – mutatott rá az esperes, figyelmeztetve egyúttal a fiatalokat arra is, hogy ha az értékeinket lerázzuk magunkról a jobb megélhetésért, nem lesz megemlékezés.

Darvas-Kozma József esperes és Szatmári Ingrid tiszteletes asszony közös egyházi áldása és imája után a jelenlevők elhelyezték a kegyelet koszorúit. Az ünnepségen közreműködött a Hargita Megyei Művészeti Népiskola és a Nagy István Művészeti Középiskola tanárainak zenekara.

[vissza]

Rendezvényajánló

NOV Borsodi L. László: SZÉTSZÓRT NÉMASÁG – könyvbemutató
22
NOV ORSZÁGOS RÖVID-PÁLYÁS ÚSZÓBAJNOKSÁG
21
NOV ERDÉLY.MA – LEVELEK LONDONBA
20
NOV KINEDOK: HAJNAL HOTEL – szlovák dokumentumfilm
19
NOV AZ OLVASÓKÖR NOVEMBERI TALÁLKOZÓJA – Egy klasszikus dokumentumregény: Életben maradtak
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség